Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustar för äldre-boom

Annons

Flest äldre kommer det att bli i Smedjebacken framöver. År 2025 blir det en 80-åring eller äldre på fyra i arbetsför ålder. Rättvik och Älvdalen har nästan lika höga siffror.

Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken, är väl medveten om att det kan bli många äldre i kommunen framöver.

-Vi vill ha en befolkning med både gamla och unga. Vi har en strategi för att föryngra befolkningen, säger Leif Nilsson.

Anledningen till att Smedjebacken antas få högst andel äldre är att utflyttningen har varit så stark. En stor del av de yngre drog iväg i mitten på 90-talet. Och kommunens stora grupp med 40-talister är i 80-årsåldern år 2025.

Det ser ungefär likadant ut i resten av Dalarna förutom i högskoleorterna Falun och Borlänge.

Leif Nilsson tror att kommunen kan locka barnfamiljer till Smedjebacken. Kommunen satsar på förskola, skola och fritidsaktiviteter för barn för att det ska bli en attraktiv miljö. Ett gott tecken är att barnafödandet ökat med 50 procent på två år.

Samtidigt anpassar sig kommunen för att kunna ta hand om allt fler äldre.

-I centrum är det nära till service. Där kan det bli bra för äldre i höghusen med hiss. Vi andra kan bo längre ut, säger Leif Nilsson. Han tror att kommunen ska kunna locka till sig arbetskraft för att klara vårdbehovet och han är positiv till att anställa invandrare.

- Vi vill ha arbetskraft. Vad de talar för tungomål är inte det viktiga i det här skedet. Det kan man lära sig, säger han.

Miami är känt för att ha många pensionärer. Blir Smedjebacken Dalarnas Miami framöver?

- Haha, Smedjebacken nya Miami? Det är också en vision, säger Leif Nilsson.

Att ett antal dalakommuner tycks få en stor andel äldre i framtiden behöver inte betyda att ekonomin försämras, menar Håkan Hellstrand, ekonom hos Sveriges kommuner och landsting.

Skatteutjämningssystemet gör att de kommuner som har många äldre får pengar från dem som har en ung befolkning. Svårigheten ligger snarast i att hitta arbetskraft så att servicen kan upprätthållas.

- Arbetskraftinvandring kan vara ett sätt att lösa det, säger Håkan Hellstrand.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons