Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Russel - dragspelaren som fick stjärnstatus

Annons

Det började med en efterlysning i Falu Kuriren i december 2003. Lennart Wikman från Bäsna sökte skivor av Andrew Russel.

- Jag hade skickat in en önskning till närradion, men de hade inga skivor så därför gjorde jag efterlysningen, berättar Lennart där han går omkring och myser i Aktivitetshusets källare.

Runt omkring honom finns skivor, affischer, fotoalbum, dagböcker, kassaböcker och klippböcker och alla handlar de om Andrew Russels liv.

- Han har själv klippt allt som skrevs om honom och i fotoalbumen finns det bilder på honom utanför varje hotell eller ställe där han spelade. Han har också skrivit på varje bild var det var och när!

Vem var då denne Andrew Russel? Jo, det var Anders Granlund från Bäsna som åkte till Amerika och blev Andrew Russel, en hyllad och ärad dragspelare med en stjärnstatus i Svenskbygderna over there, som av vissa liknats med självaste Elvis. Russel turnerade med alla de stora på den tiden.

- Han var min mors kusin och jag fick följa med och träffa honom när jag var liten. Men då fattade man inte hur stor han varit, säger Erik Aronsson från Hedemora som tillsammans med sin bror Bengt, skänkt merparten av allt material som finns med på utställningen.

- Han var nog fars stora idol. Far spelade lite dragspel, men det gör inte jag. Det känns helt rätt att Hembygdsföreningen nu har fått sakerna, fortsätter Erik Aronsson.

Det enda som egentligen saknas är Russels dragspel. Det finns i Karlstad och är inget som Hembygdsföreningen räknar med att köpa in i nuläget.

- Nu har vi gjort den här utställningen och intresset var stort. När vi visar sakerna nästa gång har vi inte diskuterat. Det är trots allt en hel del att ordna med och plocka ihop, säger Hembygdsföreningens ordförande Leif Lorentzon.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons