Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till jobben

Annons

Avsiktsförklaringen är tänkt att vara ett steg mot en attraktivare arbetsmarknad i länet.

- Vi ser att de som går tekniska utbildningar hos oss bara behöver gå utanför dörren så har de ett jobb, säger Leif Borgert, rektor på högskolan.

De tillverkningsföretag som är intresserade samt högskolan ska genom avsiktsförklaringen få tillgång till de kunskaper som Arbetslivsinstitutet besitter, samtidigt som högskolan kan bidra med vidare forskning och utbildning.

Orsakerna till att så få söker sig till tillverkningsindustrin är flera.

- Man måste ändra produkten man har att erbjuda de arbetssökande på verkstadsindustrierna, säger Gunnar Rosén, docent i arbetslivsvetenskap.

Arbetslivsinstitutet har också gjort en omfattande undersökning av vad som värderas som positivt eller negativt, viktigt eller oviktigt på en arbetsplats för dagens ungdomar.

- Buller och smuts framstår kanske som en mer negativ faktor än vi hade anat. Ledarskapsfrågor har också lyfts fram, säger Gunnar Rosén.

Arbetslivsinstitutet och Högskolan Dalarna inledde redan 2000 ett samarbete i "att...-projektet". Att...-projektet har som mål att göra tillverkningsföretagen i Dalarna attraktiva som arbetsplatser.

- Det är en "resursplattform" med samlad kompetens som vi erbjuder till de tillverkningsföretag som är intresserade, så att de ska kunna skissa på egna åtgärder, säger projektledaren Bengt Pontén.

Avsiktsförklaringen och att...-projektet är finansierat med sju miljoner av EU-medel och Arbetslivsinstitutet har skjutit till ytterligare några miljoner. Ett femtontal personer är engagerade i projektet idag, och finansieringen räcker fem år framåt.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons