Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till fjällen

Annons

Snart är sportlovet här för alla elever i Dalarna. Men redan den här veckan fylls länets skidanläggningar med sportlovshungriga ungdomar från andra delar av landet.

Joacim Johansson är marknadschef på Idre fjäll, han är nöjd med bokningen för sportlovsveckorna.

- Det är väldigt bra bokat i Idre fjäll, men vi hade förväntat oss att det skulle vara något bättre bokat även i Idre by, säger Johansson som beräknar att det är cirka 10 000-12 000 skidåkare i systemet per vecka.

Antalet besökare är större än förra året, men enligt Johansson finns det lediga bäddar både på anläggningen och på andra ställen kring Idre fjäll.

Även i Sälenfjällen är det en ökning av sportlovsfirare jämfört med förra året.

- Det ser bra ut, men fullt är det aldrig, säger Jonas Mareniusson, destinationschef på Ski Stars anläggningar i Sälenfjällen.

Anläggningarna i Sälen har 50 000 bäddar totalt och under sportlovsveckorna är det sammanlagt ända upp till 30 000 besökare om dagen. En imponerande siffra, men så hamnar också Lindvallen tvåa på listan över Sveriges 15 största skidanläggningar, med 781 000 skiddagar förra säsongen.

Tandådalen/Hundfjället hamnar på tredje plats med 779 000 skiddagar.

I Stöten finns bara enstaka stugor obokade. Något som ger den spontant lagda chansen att få en billigare skidsemester.

- Vi tar halva priset för de obokade stugor som är kvar, säger bokningsassistent Anette Lundmark som berättar att man räknar med totalt cirka 10 000 besökare under sportlovsveckorna.

Även vid Romme Alpin utanför Borlänge är det många besökare under sportlovsveckorna, men det finns fortfarande möjligheter till övernattning. Under vecka nio samarbetar man även med hotellen i Borlänge, som erbjuder specialpriser för de som åker skidor under veckoslutet och behöver boende.

- Det finns cirka 1 000 bäddar att tillgå under sportlovsveckorna. För de som inte vill åka till fjällen och bara åka någon dag, så är vår anläggning en populär möjlighet, säger Bo Funcke som är vd för Romme Alpin.

Investeringen i en helt ny kopplingsbar sexstolslift har enligt Funcke bidragit till ett ökande intresse för anläggningen:

- Vi har cirka 2 500-3 000 besökare per dag, det är en stor ökning i vinter jämfört med förra året, säger han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons