Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter oljekoll

Annons

Ingen vet hur många oljecisterner det finns i Dalarna.

-I slutet på 1990-talet fanns det 22000 villatankar. Cirka 10000 har försvunnit. Det skulle betyda att det är 12000 kvar, säger Leif Andersson.

Han uppskattar att ungefär hälften är besiktigade.

Det finns två bolag som har rätt att besikta cisterner. Ett av företagen är främst inriktat på större cisterner så i praktiken är Ragnsells ensamma om att utföra besiktningen av villatankar i Dalarna.

Den som bokar tid nu får vänta ett halvår. Det finns två varianter: En besiktning kostar drygt 3000 kronor och att rengöra cisternen och ställa av den kostar några hundralappar mindre.

- Många har bytt uppvärmning men har tanken kvar och tror då att de inte behöver göra någon besiktning, säger Leif Andersson.

Den som ställer av tanken ska kontakta kommunens miljökontor för ett intyg om att den tagits ur bruk.

Det händer sällan att en oljecistern springer läck, men när det väl inträffar är det en obehaglig överraskning.

-En gång kom jag till en man som satt med tummen i ett hål och hade 2,8 kubik olja i tanken. Han hade försökt att spackla en rostskada när det gick hål, säger besiktningsman Kenneth Salin.

När olja läcker ut kostar det mycket att åtgärda skadorna. Leif Andersson berättar att notan kan sluta på allt från 200000 kronor till över en miljon.

När Ragnsells kontrollerar oljecisternerna visar det sig att över 60 procent har rostskador. Vattnen som samlas längst ned i tanken gör att det rostar. Ofta kan besiktningsmännen laga små skador med spackel. Är det större skador kan de svetsa dit en plåtbit.

Kommunernas miljöförvaltningar ska se till att villaägarna gör sina kontroller.

- Vi kommer inte ge oss ut och jaga husägare för detta. Det blir väl främst en fråga för försäkringsbolagen, säger Gerhard Pantsari, ingenjör hos miljökontoret i Falun.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons