Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter kulturskatter

Annons

I lördags arrangerade Stora Tuna Folkdansgille för andra året en folkdräktsbytardag.

En succé som lockat folk från när och fjärran.

- Jag kört halva natten för att komma hit och komplettera min Tunadräkt, förklarade Lillemor Flodén-Magnusson som åkt ändå från Halland enkom för detta.

Redan innan portarna slog upp till Stora Tuna Folkdansgilles lokaler i f d Islingby skola ringlade köerna långa utanför.

- Det här är ju ett jättebra tillfälle att skaffa sig en hel eller delar av en folkdräkt. Många äldre som vuxit ur sina dräkter säljer dem här, berättade Gun Ehlis från folkdansgillet.

En riktigt långväga gäst var Lillemor Flodén-Magnusson från Onsala i Halland. I arla morgonstund hade hon satt sig i bilen för att köra de 60 milen till Borlänge.

- Jag har en Tunadräkt efter min mor men jag behöver bland annat komplettera den med en sjal och en hätta, berättar hon.

På plats fanns också folkdräktssömmerskan Mari Sjögren från Gustafs som säljer folkdräkter över hela världen, bl a till Japan.

- Våra svenska folkdräkter anses av många vara vackrare än riktiga aftonklänningar. De är ju också en viktig del av vårt svenska kulturarv, förklarade hon.

I samband med folkdräktsbytardagen arrangerades också ett seminarium om Tunadräktens historia där chefen för Skansens dräktkammare, Erik Thorell, berättade om denna kulturdräkt, bland annat att det finns tre huvudtyper av kvinnliga högtidsdräkter från Tuna.

- De med mycket rött i bars vid festliga tillfällen som t ex midsommar och bröllop. Sedan finns en mörkare dräkt helt utan röda inslag som användes vid allvarsammare högtider som vid påskfastan och under hela advent.

- Sedan finns också en helsvart dräkt som framför allt användes vid begravningar och konfirmationer, avslöjade Thorell som också hade mannekänger till hjälp för att visa vad han berättade om.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons