Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusch på plantskolorna

Annons

Trädgårdsmästare Gert Nyström har haft bråda dagar sedan en tid tillbaka. I växthusen börjar de ettåriga sommarblomstren prunka. Men där får de förbli i ro ett tag till då det ännu är för kallt för dem att komma ut.

- Våren är en vecka tidigare i år och folk rycker redan i dörrarna och vill in men det får de inte, säger Gert Nyström.

Förra veckan hade Gert och hans medhjälpare i stället fullt sjå med att baxa ut alla lådor och krukor med perenner som kommit hem och ställa dem på rätt plats. Och det var bland dem den första anstormningens kunder fick botanisera.

Nyfikna och köpsugna var de för trädgårdsskötsel är inne. I tv följs trädgårdsprogrammen och nu finns också en uppsjö av trädgårdstidningar med odlingstips att välja mellan.

- Kunderna är ute efter nyheterna. Men problemet är att de inte finns i tillräcklig mängd på marknaden att få tag i, säger Gert Nyström.

Han har också noterat ett stadigt ökande intresse för kryddväxter.

- De har blivit väldigt populära tack vare alla matlagningsprogram, säger han.

Europas perennodlare tar varje år fram en särskild växt som ska vara lättskött och bra. Till årets perenn har utsätts en blomma som heter Sköldpaddsört. Och sådana fanns att tillgå på Lövhyddan och planta efter planta försvann ut mot kassorna för att senare i sommar överraska sina nya ägare med blomsterprakt.

Att vara trädgårdsodlare söderöver och få växterna att överleva, om man skött dem som de ska, brukar inte vara några problem. Men häruppe i en kallare zon kan det vara problem om man inte väljer rätt sort.

Men det går att trixa med en del växter som normalt inte ska klara sig här uppe. En nyhet vad gäller fruktträd är att ympa dem på en annan härdigare rot. De blir bara lite mera svagväxande. Det här görs nu på både äpplen och plommon, berättar Gert Nyström.

- Det har gjorts med flera sorter som man tidigare inte kunnat odla här men nu går det, säger han.

Därmed går nu plommonsorter som Opal och Viktoria ända upp till zon 5. På äppelsidan finns Lobo och Aroma och Åkerö Hassel som är en tidig norsk variant på Åkerö.

På blomster- och busksidan försöker Gert Nyström ha så många zon 5-växter som möjligt. En nyhet, som är en riktig tuffing, är bambu som utlovas klara ner till 30 minusgrader.

Det var inte vad Britt-Marie Johansson och Bengt Färnlund var ute efter när de letade växter. De skulle i stället fylla en slänt med härdiga mindre blommor som kunde sköta sig själva i trädgård i Toftbyn. Därför valde de bland annat den charmiga sibiriska vallmon som har en tendens att promenera omkring och slå sig ner lite varstans. Den nya Sköldpaddsörten kunde de heller inte motstå.

- Den ser spännande ut så den måste vi testa. Vi ska också slå till på lite sättpotatis. Jag har redan satt midsommarpotatisen och nu vill jag ha en lite senare sort till ett nytt land jag tagit upp, berättar Britt-Marie.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons