Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runns vattenstånd mycket lågt - men snart stiger det igen

Annons

Enligt Peter Altzar på Dalälvens vattenregleringsföretag beror Runns låga vattenstånd bland annat på att vårfloden är betydligt mindre och något senare än normalt. De klena vårflödena gör att vattnet är lågt i Amungen-Balungen områdena och i Svärdsjövattendragen som rinner ner till Runn.

- Det har varit en oerhört dålig tillrinning i Amungen och Balungen, säger Peter Altzar på Dalälvens vattenregleringsföretag.

Någon större ökning i tillströmningen är inte heller att vänta, under vintern kom det sparsamt med nederbörd i de berörda områdena kring Amungen och Balungen.

- Det är väl i stort sett bara regn som kan förbättra situationen. Det första regnet kommer dock att gå rakt ner i den torra jorden, först när marken är mättad kommer vattnet att rinna ut i vattendragen.

Det låga vattenståndet i Runn behöver dock inte bara vara dåligt menar Peter Altzar.

- Det här är ett utmärkt tillfälle för de vid Runn att reparera bryggor och sätta ut stenar, säger han.

Ska man hinna med något underhåll vid sjön gäller det att man skyndar sig, vattnet kom- mer nämligen att stiga under veckan.

I Västerdalälven är vattenflödena betydligt rikligare, och så länge som vattnet i Västerdalälven får stanna ovanför dammen i Långhag kommer vattnet i Runn stiga. Den senaste veckan har vattnet i Runn stigit med 14 centimeter och det kommer att stiga ytterligare 70 centimeter under de närmaste sju dagarna, enligt Peter Altzar.

MARCUS FAGERSTRÖM

Mer läsning

Annons