Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runns ambassadör

Annons

VINTER PÅ RUNN

För Bo Sandström är inte Runndagarna något som avklaras under en helg på vintern och en på sommaren. För honom är det ett projekt som pågår året runt.

På uppdrag av Näringslivet Falun-Borlänge har han jobbat med arrangemanget sedan starten 1999. Avsikten var från början att få traktens befolkning att få upp ögonen för Runn.

För den som inte har båt kan skärgårdssjön runt knuten vara en okänd värld.

- Meningen är att visa vilken tillgång sjön är. Runndagarna ska göra sjön tillgänglig och erbjuda aktiviteter för hela familjen, säger Bo Sandström.

Den sluga baktanken är att Näringslivet Falun-Borlänge skapar sig ambassadörer för regionen. Om Runn utnyttjas ökar känslan av livskvalitet, och både människor och företag lockas att etablera sig i området.

Och enligt Bo Sandström ser planen ut att fungera. Enligt en enkätundersökning från i somras är mellan en och två av tio besökare långväga gäster.

- Man passar på att bjuda hit bekanta under Runndagarna, säger Bo Sandström.

Nu börjar man även se den turistiska potentialen i Runn och Runndagarna. Tanken är att turistbolagen och kommunernas näringslivsförvaltningar ska bli mer involverade. På Runn ska Falun och Borlänge sitta i samma båt, är det meningen.

- På sommaren har tyngdpunkten för Runndagarna legat mer i Borlänges del av sjön och på vintern mer i Falun. Men det börjar jämna ut sig, säger Bo Sandström, som redan planerar sommarens Runndagar.

Men vore det inte för företagens insatser och de hundratals ideella krafterna skulle arrangemanget falla platt.

- Man kan inte nog framhålla de ideella krafterna. När jag pratade med Falu BS häromdagen sa de att Runndagarna är den enda aktivitet där folk ringer och själva anmäler sig för att få hjälpa till. Det här är det roligaste och mest positiva jag någonsin har jobbat med.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons