Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnbergare träffades

Annons

Med anledning av besök från Amerika var den Runnbergska släkten, med rötter i det gamla Rävvåla, på onsdagen samlad till improviserad släktträff vid Runnbergsgården i Saxdalen. Ett 40-tal ättlingar med respektive sammanstrålade till en givande eftermiddag i den rustika och starkt kulturmättade miljön i bycentrat.

Från Trade River i Wisconsin i USA kom nämligen Gary Peterson med fru Carol för en veckas vistelse i Dalarna. Gary är ättling till Augusta Runnberg som utvandrade från Rävvåla 1880.

Hon ingick först äktenskap med Karl Pettersson. Väl i USA kom paret först till Chicago men flyttade senare till nybyggarsamhället Trade River. Där öppnade de handel och startade ett sågverk. De var mycket kristet sinnade och grundade också en liten kyrklig församling.

- Gary vill naturligtvis träffa så många släktingar som möjligt och det är mycket vi vill visa dem nu när de är här. De tycker det är så spännande, berättade redaktören Jens Runnberg, Falun, som svarade för värdskapet tillsammans med hustru Anna.

- Under veckan ska vi bland annat ta med dem till Nusnäs där de får se när de tillverkar dalahästar och vidare har vi planerat ett besök i Falu gruva.

Vid träffen vid Runnbergsgården medverkade ordföranden i Rävvåla kulturförening, Lars Åhlström.

Han berättade initierat om Saxdalen i allmänhet och Runnbergsgården i synnerhet med dess historia och de mycket uppskattade arrangemang som där förekommer i nutid.

Efter föredraget avrundades träffen med picknick som dock stördes av ett hastigt påkommet regnoväder.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons