Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runeson vill freda vårdplatser

Annons

Landstingspolitikern och riksdagskandidaten Carin Runeson (s), Smedjebacken, satt i måndags på en presskonferens och deklarerade att socialdemokraterna i länet bestämt sagt ifrån om att den "internmedicinska akutverksamheten" i Ludvika inte får läggas ned utan ska vara kvar.

Detta som en reaktion på tjänstemännens förslag om att stänga akuten, vilket beräknades minska kostnaderna med 12 miljoner.

Tjänstemännen har haft i uppdrag från politikerna att föreslå åtgärder som minskar kostnaderna med sammanlagt 25 miljoner. Enligt närsjukvårdschefen Jens Beronius blir det mycket svårt att klara sparbetinget nu när akuten tydligen inte får röras. Samma uppfattning har Beronius chef, Claes-Göran Björck, Falun, som är länets närsjukvårdschef.

-Javisst blir det svårt att hitta besparingar. Vi jobbar med detta nu och får säkert göra det även under helgen. Vi är uppmanade att göra en analys och om du så vill korrigeringar av sparförslaget. Vi får se var vi hamnar men vi ska presentera våra slutsatser på sammanträdet med landstingets planeringsutskott på måndag.

Carin Runeson håller fast vid att den internmedicinska akutverksamheten ska vara kvar i Ludvika. Samtidigt gör hon klart att hon finner de naturligt att till exempel hjärtpatienter som hämtas i ambulans "med blåljus" körs till Falun.

Runeson vill ogärna gå in på vilka alternativa besparingar hon kan tänka sig om akuten blir kvar. Men hon ger ändå sin personliga syn på ett par konkreta frågor.

Kan det bli aktuellt att damma av det gamla förslaget om att flytta in någon vårdcentral till lasarettet?

-Vi har tidigare tittat på att flytta in Solsidans vårdcentral till lasarettet men funnit att besparingen inte skulle bli så stor.

Går de att ta bort en del av de kvarvarande 41 vårdplatserna på lasarettet?

-Det tror jag inte att man ska ge sig på.

Är det nödvändigt att spara 25 miljoner i Västerbergslagen med tanke på att Landstinget Dalarna gick med överskott i fjol?

-Det finns ett så kallat ackumulerat underskott och vi måste se till att över tid få balans i verksamheten.

- Och vi måste minska kostnaderna i Västerbergslagen, det är inte rimligt att sjukvården hos oss ska kosta mycket mer än den gör på andra håll. Men vi ska vara väldigt noga med på vilket sätt vi sänker kostnaderna, svarar Carin Runeson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons