Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune sådde Kläppen-fröet

Annons

-Tanken på att göra skidbackar på Horrmundbergets branter hade jag redan i slutet av 40-talet. På 70-talet tog vi fram en plan och sedan blev det andra exploatörer som förverkligade tankarna och byggde anläggningen. Jag gläds åt att idén blev verklighet, säger Rune.

Han är född i Lima men kom till Hammargården i Transtrand redan som 15-åring. Som många andra i sin generation började yrkesbanan i skogen.

-Ett tag på 50-talet hade jag eget åkeri och körde timmer med lastbil. Då Lima kraftverk byggdes i slutet av 50-talet fick jag jobb som arbetsledare där, och sedan blev det en period i anläggningsbranschen med jobb på olika platser i Sverige och Finland, berättar Rune.

I mitten av 60-talet byggde Rune den första stugan för uthyrning åt turister vid hemmet i Gusjön, nedanför Horrmundberget. Samtidigt som han jobbade på Fiskarhedens sågverk arbetade han med att etablera Gusjöbyns camping och fritidsområde.

-Vi öppnade den anläggningen 1971. Det var en av Sveriges första, rentav av den allra första privatägda, vintercampinganläggningen för husvagnar, berättar Rune.

Campingen utvecklades med uthyrningsstugor, bad och närbutik. Rune tog skepparexamen för att kunna köra gäster med båt ut på bäversafari på Västerdalälven.

1982 invigdes Kläppens skidanläggning på berget bredvid. Därefter har utvecklingen fortsatt med utbyggnad av boendet och Kläppen/Gusjöbyn har blivit ett eget litet samhälle med tidvis åtskilliga tusentals invånare.

1992 pensionerade sig Rune och avvecklade sitt engagemang i fritidsbyn. Han ägnade sedan sina krafter åt att bygga ett fritidshus vid Branäs, som ligger vid Vasaloppsvägen.

Rune är fortfarande pigg och klar i tanken, men en fallolycka för fem år sedan har minskat hans möjlighet att röra sig obehindrat.

-Så numera blir det mycket TV-tittande, speciellt nyhetsprogrammen. Men fotbolls-VM är också intressant, säger han.

Högtidsdagen firar Rune tillsammans med sina närmaste och vänner.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons