Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune kämpar för minskad brottslighet

Annons

Rune Hjorth som är född i Söpnarby och större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetat inom verkstadsindustrin har genom åren varit engagerad i många fackliga och politiska frågor. Vilken fråga är det som engagerar mest i dag?

- Framför allt är det arbetet med att skapa ett tryggare Borlänge, det brottsförebyggande arbetet. Jag är fortfarande ordförande i Brottsförebyggande rådet och vi kämpar med att försöka få ned brottsligheten i Borlänge, säger Rune Hjorth.

- Vi är på god väg, även om det är en bra bit kvar. För det målmedvetna brottsförebyggande arbetet har vi ett program och vi försöker långsiktigt påverka situationen, fortsätter Rune Hjorth.

Hos Kollin & Ström började Rune Hjorth som lärling. Här blev han kvar i sju år. Efter några år på andra verkstadsföretag blev Rune grovplåtslagare i Skantz verkstäder. Tidigt intresserad av fackligt arbete blev Rune Hjorth klubbordförande på sin arbetsplats. Denna post hade Rune tills han avgick med pension.

Under flera år var han vice ordförande i Metall 63:ans avdelningsstyrelse och blev efter många fackligt aktiva år hedersmedlem i Metallförbundet. Några år var Rune Hjorth även ordförande i LO-sektionen i Borlänge.

Det brukar vara nog så svårt att hitta folk som är villiga att ta fackliga eller politiska uppdrag. Själv verkar du aldrig ha tvekat?

- Nej, jag var redan som ung både fackligt och politiskt medveten, förklarar Rune Hjorth som tidigt började som aktiv i SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet och skolade sig politiskt i aftonskolor. Sitt första politiska uppdrag för socialdemokraterna i Borlänge fick Rune Hjorth 1960. Han invaldes då i skolstyrelsen och blev efter några år vice ordförande och 1983 ordförande. Skolstyrelsens ordförande var Rune till 1993.

Ordförande i Borlänges polisstyrelse hade Rune Hjorth varit under många år då han fick uppdrag som ordförande i kommunens brottsförebyggande råd. Den posten har han fortfarande och han är även ledamot i omsorgsnämnden och kommunfullmäktige där han funnits med i många år. Sammantaget blir det 40 år som kommunpolitiskt aktiv i Borlänge.

Engagerad är Rune Hjorth även i föreningslivet och aktiv i Hyresgästföreningen Bullermyren, PRO Forssa-Bullermyren och den socialdemokratiska föreningen på Bullermyren.

- Jag trivs väldigt bra på Bullermyren, här har jag bott sedan 1957. Hela tiden i Tunabyggens lägenheter, berättar Rune Hjorth som är en av arrangörerna av Bullermyrens dag med dess digra program.

För jubilaren är Brotts- offerjouren i Borlänge ett annat aktivt intresse. Här finns givetvis kopplingen till Brottsförebyggande rådet och den kamp mot brottsligheten och för ett tryggare Borlänge som Rune Hjorth länge varit engagerad i.

Sin 70 års dag firar Rune Hjorth med öppet hus i Hyresgästföreningens lokal på Klöverstigen 10 C och han betonar att alla som vill är välkomna dit!

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons