Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune har fått arbetsglädje

/
  • Glad igen. Rune Werf har hängt uniformen i ett plåtskåp. Och där blir den kvar. I nya arbetsuppgifter har han återfunnit glädjen.
  • Dold talang. Att Rune Werf hade spetskompetens vad gäller datorer blev tydligt under förändrarprogrammet. I dag arbetar han med att uppdatera polisens masterdatabas.
  • Ny plattform. Rune Werf, 53, var nära att sluta som polis. Men via förändrarprogrammet fick han arbetsglädjen tillbaka.

Annons

Rune Werf hade arbetat som polis i yttre tjänst i drygt 30 år när han kände att han började få nog. Han upplevde att klimatet ute på gator och torg hårdnat och att många förlorat sin respekt för polisen.

Från att kunna tala människor tillrätta handlade plötsligt i stort sett varje ingripande om språngmarsch och en efterföljande brottningsmatch.

För sådant bävade Rune Werf, 53, varje dag på väg till arbetet vid polisen i Mora.

- Det blev jobbigt. Jag hade börjat känna en osäkerhet i jobbet. Att jag som polis hela tiden behövde vara på min vakt för att inte skadas, säger han.

Rune Werf var oerhört missnöjd med sin arbetssituation. Och han gjorde ingen hemlighet av det bland sina kollegor. Samtidigt började kroppen också säga ifrån. Han fick ont i ryggen och svårt att röra sig.

Just då såg Rune Werf ingen väg ut.

Han övervägde att sluta som polis.

- Men så fick jag höra talas om förändrarprogrammet. Jag sökte, blev antagen och bestämde mig för att hoppa på tåget, säger han.

Som deltagare i förändrarprogrammet frikopplades Rune Werf helt från sina ordinarie arbetsuppgifter. Han hängde in uniformen i ett plåtskåp och påbörjade vad som i programmet kallas en inre spaning, vilket innebär att han tillsammans med psykologer arbetade med sig själv som person.

- Det var suveränt. Jag fick en kunskap och helt ny förståelse för mig själv, hur jag fungerar och ibland reagerar, säger han.

Samtidigt gav han sig ut på den yttre spaningen i myndigheten, under vilken han provade på att arbeta vid olika enheter inom polisen.

Och det var då det visade sig.

Rune Werf hade spetskompetens vad gäller datorer.

På så sätt fick han uppdraget att för polisen Dalarna uppdatera masterdatabasen. Det är en databas som är gemensam för polisen i Sverige och den ska innehålla aktuella adressuppgifter och koordinater. Med hjälp av uppgifterna i databasen ska polisen snabbt kunna hitta fram till exakta adresser.

- I Dalarna hade ingen haft varken tid eller möjlighet att uppdatera databasen. Så det blev mitt jobb, berättar Rune Werf.

Som numera går till jobbet med glädje.

Sedan årsskiftet hör Rune Werf till LKC (länskommunikationscentalen), men har sin arbetsplats i Mora. Där sitter han på sitt kontor och arbetar med uppdatering av databasen. I det glömmer han ofta tid och rum och det är inte ovanligt att han missar fikaraster och lunchpaus.

- Jag trivs verkligen med det här. Och skulle jag behövas på fältet, hänger min uniform fortfarande kvar i plåtskåpet, säger han.

Men dit, ut på gatan igen, är steget långt. Det är bara vid enstaka tillfällen som Rune Werf kan tänka sig det. För han har hittat sin plats nu. Och det är där, bakom dataskärmen, han vill stanna.

Mer läsning

Annons