Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune blev fri från smärtan

Annons

I 14 år har Rune Hellsing, 70 år från Äppelbo, lidit av sprängande huvudvärk, yrsel, balansrubbningar och kraftigt försämrad rörlighet i både armar och nacke till följd av den pisksnärtskada han ådrog sig på arbetet.

- Det har inte bara varit jobbigt för mig utan även för min sambo. Vi har skurit ner på vårt sociala liv för att jag har haft för ont, säger Rune Hellsing.

Efter att ha sökt hjälp hos flertalet sjukhus runt om i Sverige, däribland Akademiska sjukhuset i Uppsala, återstod enligt de svenska läkarna bara ett alternativ: stödkrage.

- Jag var uppgiven och inställd på att ha kronisk huvudvärk resten av livet, säger han.

Men så hörde han talas om Åke Nyström, en svensk läkare vid Nebraska medical center i USA, som genom en så kallad triggerpunktsoperation har lyckats bota personer med liknande smärtor orsakade av pisksnärtskador. Vid operationen medverkar patienten själv på så sätt att smärtsamma punkter, triggerpunkter, pekas ut och kartläggs och därefter tas bort.

Operationsmetoden är inte godkänd av landstinget i Dalarna på grund av att den saknar medicinskt stöd i form av bland annat forskning, vilket är en grundläggande förutsättning för sjukvård finansierad av landstinget.

Dessutom anses metoden inte vara beprövad och etablerad som rutinsjukvård. Enligt Sven Nilsson, planeringschef vid landstinget och tidigare medicinsk rådgivare inom landstinget, har de flesta av landets landsting samma uppfattning som landstinget i Dalarna. Att operationen inte är godkänd medför att Rune Hellsing själv har betalat 60 000 kronor för resa, operation och uppehälle i USA.

- Man ville att jag skulle ha stödkrage och knapra tabletter istället för att bli frisk, säger han.

Bland de landsting som avviker finns bland annat Region Skåne, som betalar sina regionsmedborgare för samma operation som Rune Hellsing själv fick bekosta i USA.

Att Rune Hellsing får tillbaka sina pengar i framtiden om landstinget ändrar ståndpunkt, tror Sven Nilsson är svårt.

-Jag har inte hört talas om någon som har fått tillbaka några pengar retroaktivt, säger han.

I dag, nästan två veckor efter operationen, äter Rune Hellsing inga av de värktabletter som han åt före operationen. Enligt honom själv har han full rörlighet i både armar och nacke.

- Jag kan till och med köra bil, säger han och skrattar.

Trots att landstinget i Dalarna inte godkände operationen, var Rune Hellsing inte rädd att något skulle gå fel under ingreppet.

- Läkaren hade gjort över 600 sådana här operationer så då vet han nog vad han gör, säger han.

Nu väntar regelbunden motion och älgjakt till hösten.

-Fy sjutton vad glad jag är, jag har inte mått så här bra sedan innan olyckan, säger han.

Fotnot: Bidrag för vård utomlands söker patienter hos sitt eget landsting. En remiss för utlandsvård måste dock patientens läkare skriva ut.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons