Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundvirke kräver staten på 3,5 miljoner

Annons

Banverket var inte berett att förlikas med Rundvirke i Ludvika.

Nu kräver Rundvirke över 3,5 miljoner i skadestånd av statliga Banverket för brott mot lagen om offentlig upphandling.

Rundvirke Poles var inte konkurrenskraftigt nog konstaterade NLT i juni i fjol efter att Banverket värderat anbuden om destruktion av impregnerade järnvägssliprar.

Konkurrenten Industrial Quality Recyclings, IQR, i Trollhättan vann upphandlingen.

IQR som haft monopol på att ta hand om uttjänta järnvägssliprar behöll det ytterligare två år med ytterligare ett optionsår.

Det var en smutsig upphandling där hårda ord utväxlades. Rundvirkes konkurrent anmälde sin branschkollega till miljömyndigheten, utan framgång.

- Upphandlingen är värd tre miljoner kronor under avtalsperioden, bedömde Per Kyle, inköpschef hos Banverket, som hävdade att IQR vann på både priset och vid en vägd bedömning.

Ludvikaföretaget, som var övertygat om att det lämnat lägst anbud, begärde ut anbudshandlingarna och fann då att konkurrenten getts möjlighet att ändra sitt anbud efter nya förutsättningar.

Ludvikaföretaget anser sig kunna bevisa att så skett, då en minnesanteckning om just detta påträffats i Banverkets akt. Anteckningen är daterad den 28 mars 2001, alltså drygt sju månader före beslut.

"Banverket har således inte följt lagen om offentlig upphandling och skall därför ersätta uppkommen skada för Rundvike Poles AB", hävdar Rundvirkes advokat Leif Andersson.

Vid den förberedande förhandlingen i Falu Tingsrätt nyligen undersöktes möjligheterna till en förlikning.

Banverket var inte förhandlingsbart, trots en veckas betänketid, och nu har parterna beretts möjlighet att komma in med bevisuppgifter inom tre veckor.

I den kommande tingsförhandlingen kommer IQR-chefen, som tidigare anmält Rundvirke, att bli Banverkets huvudvittne medan Rundvirke anser att Banverkets tjänstemanna-anteckning avslöjar allt.

Rundvirke Poles har preciserat sitt skadeståndsanspråk till 3 537 012 kronor.

Rundvirkes vd Tommy Karlsson vill inte innan rättegången offentligt kommentera tvisten.

- Det som ska sägas ska först sägas i tingsrätten, tycker Karlsson vars vittnesmål i ett annat mål i Söderhamn nyligen gav en Söderhamnsföretagare näringsförbud.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons