Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänska barn gästade Ludvika

Annons

25 barn och ungdomar från Margita i Rumänien var välkomna gäster på Lorensbergaskolan i Ludvika på torsdagen. Gruppen turnerar runt i landet i regi av Elim Fellowship International (EFI) med ett program fyllt av sång, musik och information om de rumänska barnens situation i sitt hemland.

Gruppen kommer att vistas i Sverige under en månad och under den tiden hinner det bli många besök, företrädesvis i skolor och i olika kristna sammanhang.

I Ludvika medverkade barnen vid en större träff i Korskyrkan på kvällen. Där handlade det om ett arrangemang i samverkan med den lokala pingstförsamlingen.

Timmarna på Lorensbergaskol-an upplevdes som mycket givande. De unga från Rumänien fick träffa samtliga elever i årskurserna sju till och med nio. Aktiviteterna försiggick i aulan fördelat på två olika pass för att alla skulle få plats.

- Vi har haft kontakt med Rumänienhjälpen i fem år och bland annat har vi haft dagsverken och insamlingar av kläder, leksaker och mycket annat som gick med i en transport, berättade fritridsassistenten Marita Karlsson med entusiasm.

Ett brinnande intresse för att hjälpa de lidande barnen i Rumänien har även före detta Lorensbergaeleven Daniel Persson.

- Jag har arbetat som volontär i Rumänien tidigare och har goda kontakter med EFI. Nu följer jag med gruppen under några dagar, berättade han.

- Läget i Rumänien är fortfarande svårt och i många hem lever man i svår misär. Nu är det förvisso demokrati i landet men den rumänska ekonomin är helt körd i botten.

Det program som framfördes präglades starkt av sång och musik. Rumänienbarnen har nämlig-en bildat en kör som sjunger till inhyrd komp.

Mellan sånginslagen informerade bland andra barnhemsföreståndarinnan Lidjga Micula om de vidriga förhållanden som råder i olika barn- och familjemiljöer.

Besöket på skolan innebar också uppvaktning från värdfolkets sida. Elevrådet överlämnade presenter och rektor Ing-Marie Thyr hade den äran att överlämna en fin skolklocka som gåva från Ludvika kommun.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons