Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum för okänd Gud

Annons

- Människors gudstro är så olika. Ingen har sett Gud. Vi har alla vår egen uppfattning om begreppet, menar Robert van Aarem.

Kyrkoherden i Järna anser att kyrkan använder sig av ritualer, symboler och framförallt ett språk som kan vara främmande för många människor.

- Vårt sätt att uttrycka oss kan rent av upplevas skrämmande hos vissa, hävdar van Aarem.

Den här insikten och tankarna hos Järnaherden var utgångspunkten för att van Aarem för mer än ett år sedan började fundera över möjligheten att hitta ett utrymme i kyrkan dit människor, även tvivlarna, skulle kunna söka sig med egna funderingar om Gud.

- Jag drivs av en önskan att hjälpa människor att hitta sin egen väg till Gud. Varken jag som präst, eller kyrkan, har alla svar på de frågor som människor ställer, säger Robert van Aarem.

Den ettåriga processen att skapa denna plats i Järna kyrka är nu över.

På söndag eftermiddag invigs ett utrymme intill kyrkans norra vägg, där ett litet altare markerar platsen dit människor kan söka sig för en enkel och stilla stund i kyrkan.

I anslutning till altaret står en vacker smidesanordning som håller ett plexiglas.

På glaset är en bön anslagen, vars avslutande vers har formuleringen:

"Till en okänd Gud inför vilken jag

inte kan formulera mig i ord

men som jag ändå ordlöst önskar

omslutas av och vara nära"

Både biskopen och Järna kyrkoråd har tagit tid på sig innan de gav klartecken till ett förverkligande av kyrkoherdens planer. Nu lovordar de hans initiativ.

- Jag hoppas också arrangemanget ska upplevas positivt i församlingen. Det ska vara enkelt för människor att närma sig Gud, oavsett hur de uppfattar honom, och det är kyrkans uppgift att bistå dem på vägen, menar Robert van Aarem.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons