Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen för en dag

Annons

Det omdömet kommer från Carina Gillberg och Brigitte Schmidt, båda studerande och blivande personliga assistenter.

På torsdagen gick de båda runt i centrala Ludvika. Carina spelade en handikappad kvinna som fraktades runt i rullstol av kamraten som hade rollen som personlig assistent.

- Vi jobbar med ett ämne som heter fritid och funktionshinder. I det ingår att testa hur det är att vara funktionshindrad ute i verkligheten, berättar de båda som tar examen på gymnasienivå den 13 juni.
Resultatet av deras praktiska undersökning av de handikappades situation blev i förekommande fall både häpnadsväckande och upprörande. Främst reagerar de båda studenterna över den nonchalanta och undvikande attityd som de fick erfara på flera håll.

- Bland annat kom vi in på en restaurang. När de anställda fick se Carina i rullstolen gick de och gömde sig. Där ville de inte ens få ögonkontakt med en handikappad person, berättar Schmidt upprört.

Även ute i gatuvimlet upplevdes det som mycket obehagligt att sitta i rullstolen.

- De stirrade på oss men ingen vågade titta oss i ögonen. När man sitter i rullstol är man definitivt i underläge, konstaterar kvinnorna vidare.

Under promenaden på sta´n testade de vidare hur det uppfattas om en rullstolsburen person är på gott humör och råkar skratta till.

- Det går inte alls. Som funktionshindrad och sittande i rullstol får man tydligen inte vara glad. När vi hade roligt stirrade folk på oss och undrade vad vi höll på med, konstaterar Gillberg. Hon och Schmidt är näst intill chockade över på vilket sätt handikappade människor bemöts av andra som inte är drabbade av något funktionshinder.

- En person i en rullstol är tydligen inte en människa utan bara en sak. Längre än så har vi tydligen inte kommit nu år 2003 i ett IT-samhälle som ska vara så upplyst. När jag satt i rullstolen blev jag totalt nollad, fortsätter hon.

I sammanhanget poängteras att de båda även träffade folk, bland annat en sporthandlare, som var mycket tillmötesgående. Men de var emellertid få.

Även lokalfysiskt finns mycket i övrigt att önska för de handikappade. Långt ifrån alla lokaler har fullgod tillgänglighet och på sina ställen är det mer eller mindre omöjligt att komma in med rullstolar.

- Vi känner oss skyldiga att tala om vad som är bra och dåligt och de som eventuellt känner sig träffade av kritiken tycker vi ska försöka bättra sig.

Mer läsning

Annons