Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rugby på bandybanan

Annons

Vid NLT:s besök under eftermiddagen tumlade 20-talet 12-13-åringar runt på isen med den ljusbruna ovala rugbybollen i centrum för nästan allas intresse.

Vissa stapplade fram på skridskorna medan andra åkte som den bästa a-lagsspelare i GBK. En av dem var Johannes Nilsson, 13.

- Jag är med i GBK:s (Grängesbergs Bandyklubb) U 15-lag. Det här med rugby var riktigt kul, det har jag aldrig gjort förut.

Meningen är just att det ska vara kul och lite annorlunda.

- Vi vill visa för barnen vad mycket kul man kan göra på en isyta, säger Timo Lahti i bandyklubben.

- Vi har tre stationer. I en kör vi rugby och fotboll, i den andra har vi teknikbanor där "köttbulle" och "flygplan" är två av övningarna och på den tredje stationen har vi diverse lekövningar.

I samarbete med Parkskolan har GBK bjudit in ungefär 120 elever i årskurs 7 för 45-minuterspass på bandyplanen fyra torsdagar i rad.

- Vi har fått 30 000 kronor av Dalarnas Idrottsförbund för att genomföra detta hälsoprojekt. Vi har köpt 20 par skridskor, hjälmar, klubbor, västar med mera som barnen får låna. Pengarna kommer ursprungligen från Svenska Spels överskott på deras Las Vegas-maskiner, upplyser Lahti.

Han säger att GBK:s syfte inte i första hand är att förmå ännu fler ungdomar att blir lagkompisar med de cirka 150 barn och ungdomar som redan finns med i klubbens barn- och ungdomslag.

- Det här handlar om hälsa, betonar han och ser det som särskilt glädjande att det bland deltagarna finns barn som annars aldrig beträder bandyplanen.

- Hälften av eleverna i årskurs 7 äger inte skridskor. Deras föräldrar har helt enkelt inte råd.

De skridskor som GBK köpt in kostar cirka 600 kronor och med övriga attiraljer blir det 800-900 kronor per person.

- Grejerna kommer att finnas här för utlåning i samband med allmänhetens åkning under helgerna. Eleverna behöver bara visa upp sin skollegitimation för vaktmästaren så kan de låna utrustningen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons