Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

’Ludvika tuffar på bra’

Annons

Hur känns det Sten Jakobsson, ABB:s Sverigechef?
– Det har varit ett väldigt positivt mottagande. Jag tar några dagars semester nu, säger Jakobsson.
Jakobsson nås per telefon när han sitter på väg ut till sitt sommarställe i skärgården.

Hur mycket är vinstmålet totalt för i år?
– Hela ABB-koncernens mål ligger på uppåt sju procent. Jag kan inte ge dig uppgifter som är specifika för Ludvika-verksamheten.

Ska ni göra er av med byggnader eller sälja delar av verksamheten?
– Man ska aldrig säga aldrig men det är inte aktuellt i dag. Vi har aviserat att maskinverkstaden i Ludvika ska byta ägare. Det är en förändring som jag tror är bra för bägge parter. Vi kommer även fortsättningsvis att utnyttja den speciella kompetens som finns.

Behöver ni rekrytera mer personal?
– Vi har extern-rekryterat 200 personer bara under första halvåret, i hela Sverige.

Hur ser det ut för Ludvika-delen?
– I Ludvika tuffar det på bra. Det är en bra orderstock inom affärsområdet ABB Power Technologies.
Vd:n och koncernchefen Fred Kindle svarade också på frågor under torsdagen då han under en halvtimme fanns tillgänglig, telefonledes.
– Än en gång har ABB haft ett starkt rörelseresultat som fortsättning på den positiva utveckling som vi såg i början av året, sade Kindle.
ABB:s vd ser andra kvartalets nettovinst främst som ett resultat av fortsatt tillväxt på de flesta marknader. Förbättringar inom verksamheten har också höjt effektiviteten.
På ordersidan har en ökning skett med åtta procent, främst till följd av bland annat en kraftöverföringsorder till Kina och en stor robotorder till USA.
Intäkterna för andra kvartalet ökade med tio procent vilket avspeglar den starka orderstock som finns hos koncernen.
Resultatet före räntenetto och skatter (EBIT) steg med 16 procent till 371 miljoner dollar. Men resultatet sänktes på grund av en kostnad på 66 miljoner dollar i samband med konsolideringen av transformatorverksamheten.
Vinsten för kvartalet drogs ned ytterligare genom kostnader på cirka 65 miljoner dollar som avser tidigare rätts- och processkostnader.
Trots detta steg nettovinsten för koncernen med 42 procent till 126 miljoner dollar jämfört med samma kvartal 2004 men sjönk från 199 miljoner dollar första kvartalet 2005.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons