Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovviltcenter i fjällen

Annons

- Det ska bli både en besöks- attraktion med en rovviltpark och ett kunskapscenter med forskning om rovvilt och en fältstation, säger projektledaren Björn Tore Bekken från Trysil.

Den norska regeringen har tidigare beslutat att ett norskt rovviltcenter ska lokaliseras till Trysils kommun. Sedan har kommunen i sin tur sett på olika alternativ och fastnat för den lilla byn Stöa.

- Stöa ligger strategiskt till nära riksvägen mellan Norge och Sverige, mitt i ett enormt stort turistområde mellan Sälenfjällen och Trysilfjällen och med Idre-fjäll inom räckhåll. Det är heller inte längre än ett par timmars bilresa från Oslo och 5-6 timmar från stora svenska befolkningscentrum som Stockholm och Göteborg. Och viktigast av allt, det finns orörd natur och vildmark på vår sida gränsen och den svenska nationalparken på Fulufjället är närmaste granne. Rovdjuren är ett naturligt inslag i faunan. Det kan inte bli så mycket bättre, säger Arvid Nyberg, förra kommunalrådet i Trysil som numera är ordförande i styrgruppen för det planerade rovviltcentret.

På den norska sidan har man jobbat med planerna sedan mitten av 90-talet. Nu är man inne i fasen att lösa finansieringen.

- Vi ska jobba med den frågan i år. Vi behöver få privata investerare som är beredda att satsa rejält. Och även om inget ännu är utlovat så räknar vi med att norska staten ska skjuta till pengar då man har pekat ut Trysil för den här satsningen, säger projektledaren Björn Tore Bekken.

Om den ekonomiska delen löser sig i år så siktar man på invigning sommaren 2006. Det finns också en reservplan, att bygga etappvis i en långsammare takt, om allt inte kan finansieras direkt.

Hela Sälenfjällen ligger inom ett par mil från Stöa. Stötens skidanläggning får den planerade rovviltparken som närmaste granne.

- Det är en fantastiskt intressant satsning. Vi jobbar ju med att få fart på sommarturismen och håller själva på att projektera en golfbana. Rovviltcentret skulle bli en fin attraktion för området, säger Stötens vd Fredrik Larsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons