Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjurspolicyn står fast - trots kuppen

Annons

Kuppen Lars-Olov Kristiansson talar om är den utröstning av två rovdjursvänliga ledamöter ur Jägareförbundet Dalarnas styrelse i helgen. En utröstning som kom som en överraskning även för honom själv, då han trott att både Jan Perjons och Inge Woxmark skulle omväljas.

- Hur som helst kommer det inte att innebära någon nollvision för vargen eller stöd för uppropet "våga vägra varg", säger han bestämt.

I stället tycker han att det är olyckligt att jägare som tillhör förbundet går ut med sådana paroller och får rovdjurshatet att förknippas med Jägareförbundet Dalarna.

Han vill också framhålla att de jägare som agerar högljuddast inte nödvändigtvis behöver tillhöra Jägareförbundet utan kan vara anslutna till andra organisationer.

- Vi är 15 000 jägare i Dalarna varav 10 000 tillhör Jägareförbundet och 5 000 står utanför vår organisation, framhåller Lars-Olov Kristiansson.

Svenska Jägareförbundets policy om 150 vargar och 15 föryngringar är ett demokratiskt fattat beslut, som tagits efter att ha varit ute på remiss i kretsarna hos 200000 jägare.

- Det bör vi självklart hålla oss till och ha som rättesnöre, då ingen skulle bry sig om att några jägare i Dalarna vill ta lagen i egna händer, säger han.

Dessutom framhåller Lars-Olov Kristiansson att det fortfarande är tre gamla och bara två nya i styrelsen. Så det är ingen risk att nykomlingarna tillåts komma dit och börja leka upprorsmakare.

- Nej, de ska på med blåkläderna och börja jobba som aldrig förr, är Lars-Olov Kristianssons raka besked.

- Med ett underskott på 120000 kronor har vi ingen tid att förlora och definitivt ingeting att vinna på att försöka ta lagen i egna händer.

Inte heller är han det minsta orolig för att ett fortsatt kuppande vid nästa årsmöte ska ge rovdjursmotståndarna majoritet i styrelsen.

- Valberedningen kördes över men kuppen kunde lika gärna ha misslyckats den här gången om alla 120 kallade från länets 30 kretsar deltagit i årsmötet, konstaterar han.

- Tyvärr kom bara hundra och det avgjorde med ynka tre röster till kuppmakarnas fördel och fick till följd att Mats Larsson, Malung och Lars-Erik Kalles, Stockholm kom in i styrelsen.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons