Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjur utrotar varandra

Annons

Svar Per Arne Oscarsson, 14/3

Den rovdjurspolitik som förs i Norge räddar knappast den inavlade populationen av varg i Sverige eller den svenska järvstammen. Här tillåter man ett fåtal vargar och järvar och de tillåts i speciella områden. De få vargar som lyckas ta sig in i vårt land blir snabbt tjuvskjutna eller får skjutas.

Det behövs nytt blod i den svenska vargstammen. Var finns problemet med varg i Malungs kommun? Problemet vi nu har är att det finns personer som lägger ut förgiftat kött för att döda rovdjur och som också kan döda annat vilt. Att vargar mystiskt försvinner. Att flera jägare försöker att skapa en dålig stämning mot varg och andra rovdjur.

Det har i många år släppts ut berguvar uppfödda i bur för att få tillbaka den som häckfågel och dessa kommer att ta en massa harar och skogsfåglar. Ska de också utrotas.? Kan du som jägare inte acceptera att vargen har lika stor rätt till mat som du, om inte större? Det är faktiskt många glesbygdsbor som förstår att vargen tillhör den bilogiska mångfalden.

Är man jägare så borde det vara självklart att acceptera rovdjur eftersom man själv är ett rovdjur. Vi har inte någon säker vargstam och när det blir problem så kommer de att lösas. Den debatt du för gynnar inte er jägare utan snarare bidrar till att hela jägarkåren får ett dåligt rykte.

BERTIL HELMERSSON

Mer läsning

Annons