Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjur hot mot fäbodar

Annons

- Vi har tvingats ta hit vinterfoder, eftersom vallen redan är avbetad och djuren normalt ska söka sitt bete i skogen, berättar Kerstin Hansson och Lasse Eriksson, som fram till onsdagen har haft 26 skrämda kor i fäboden. Olle Sjeldrup tog hem sina 85 får redan under tisdagen.

Fäbodbrukarna buffrade sina djur till Kruppa före midsommar och redan efter en vecka kom den första störningen. En björnhona med två fjolårsungar visade sig vid fäboden och skapade oro bland djuren.

Riktigt hett blev det under förra veckan. På tisdagen upptäcktes att tre får var borta och två av dem hittades rivna på vallen.

Ett tredje är försvunnet. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att skadorna inte entydigt pekade på ett björnangrepp, utan misstänkte att vargen hade varit framme.

Bekräftelsen kom natten till söndagen, då den stötgrupp av fyra jägare som postat runt vallen, fick se gråben smyga fram i utkanten på elstängslet.

- Fåren blev så rädda att fem av dem flydde rakt igenom stängslet, som de annars noga aktar sig noga för, berättar Olle Sjeldrup.

Jägarna kunde dock få dem tillbaka in i inhägnaden och vargen blev utan byte den gången.

- Vi misstänker att tre vargar ur Furudalsflocken har etablerat sig runt Kruppa, säger Lasse Eriksson, som baserar antalet på observationer i området och på det faktum att en ensam varg inte kan äta den mängd kött som har försvunnit från de rivna fåren.

Lasse Eriksson och Kerstin Hansson är slitna efter en vecka med extra bångstyriga djur.

- Vi har fullt upp med skörden, nu. Måste vi dessutom ut och jaga korna som smiter hem till Skattungbyn, åtta kilometer bort, eller följer en gammal basväg fram till Furudalsvägen. Där i trafikbruset känner de sig trygga för rovdjur, ut i skogen vägrar de gå.

För Olle Sjeldrup är rovdjursangrepp ingen ny erfarenhet. Han har fått får rivna tidigare av björn och varg. Två björnar har också avlivats i Kruppa när de har attackerat hans hjord.

- Björnen jagar ju i skydd av mörkret och numera är djuren hyggligt skyddade i sina inhägnader. Vargen jagar däremot dygnet runt. Attacken som drabbade tre av mina djur, skedde en eftermiddag och under sådana förutsättningar går det inte att ha djuren kvar i fäboden. Frågan är om de ens är säkra i Skattungbyn. Där dök en varg upp i fårhjorden en dag under förra sommaren och tog en tacka!

Fäbodbrukarna har kommit över-ens med länsstyrelsen om att de kan ta hem djuren under 14 dagar utan att riskera det jordbruksstöd som utgår för att hålla kulturlandskapet öppet.

Förhoppningen är att om "det dukade bordet" tas bort, så söker sig vargen nya jaktmarker.

- Och drabbar någon annan fäbodbrukare, säger Olle Sjeldrup sarkastiskt.

Han tycker att regering och riksdag inte har insett vidden av sitt beslut, att tillväxten av vargstammen ska ske i befintliga områden.

- Man talar om biologisk mångfald. Vi fäbodbrukare får stöd för att vi håller fäboden i hävd och gynnar arter som annars skulle försvinna. Att ha tamdjur i hägn och köra dit foder och vatten, gynnar ingen mångfald. Det blir bara nässlor.

- Man undrar om regering och riksdag har förstått konsekvenserna. Våra förfäder agerade under 200 år för att bli av med vargen. Rovdjur, levande fäbodar och öppna landskap går helt enkelt inte ihop, säger Olof Sjeldrup.

Han har begärt att få utöva skyddsjakt på varg, men har inte hört av Naturvårdsverket.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons