Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rövare och knektar tassar över scenen

Annons

Tidningen besökte Folkets hus en träningskväll. Gissa om det var liv och rörelse i lokalen.

I ett hörn av lokalen stod ett gäng "rövare" och tränade sång, i en annan del av lokalen höll två av knektarna på att pröva kläder.

Mitt i lokalen står regissören "Pigge" Hesselman, nyss fyllda 50, och tittar i manuspärmen.

- Birk är lite försenad, men han kommer. Ronja, här ska du vara, skriker Pigge, och var är Mattis, säger han och kliar sig i huvudet.

- Det är precis som det ska, vi har kommit en bra bit på väg, det ser bra ut, säger han, och vandrar vidare mot Skalle-Per, det vill säga Christer Halfvarsson, som just nu håller på att avsluta sin roll i Falurevyn.

- Det kan se lite rörigt ut, men jag är inte orolig, det här kommer att bli toppen, säger "Pigge".

Två gånger i veckan plus helgerna tränar ensemblen på Folket hus.

- Man får rysningar varje gång vi samlas. Det ser väldigt bra ut, alla är motiverade och taggade inför uppgiften, säger Eva.

Eva, som är koreograf, är tillsammans med regissör Pigge och Anette Sund, som sköter sångträningen, de tunga namnen bakom ensemblen på 40 personer.

Men frågan är om inte Gudrun Svensson, som syr alla kläder, har det svettigast av alla.

- Jag ska vara klar med alla scenkläder senast den första mars, det blir tufft, men det ska gå, säger Gudrun, som den här kvällen passade på att prova knektarnas klädutstyrsel.

Men det finns fler utanför själva ensemblen som deltar i arbetet med musikalen Ronja Rövardotter.

- Bygglinjen på Haraldsbo hjälper oss att snickra till borgen, och Forssaklackskolan i Borlänge ställer upp och målar, det känns jättebra, säger Eva Sundberg.

Men jobbigast och utan några större fritidsproblem under våren har nog familjen Sjönneby från Gagnef, dottern Edith spelar Ronja, mamma Maria är Borkas maka, pappa Erik är en av rövarna medan bröderna, tvillingarna Martin spelas rumpnisse och brorsan spelar grådvärg.

- Det är kul att ha hela familjen med, men ändå känns det mer och mer nervöst ju närmare premiären vi kommer, säger Ronja, förlåt, Edith Sjönneby.

Den 15 mars är det premiär på Folkets hus, sju föreställningar väntar.

- Det kan bli åtta - vi får se hur stort intresse det blir, säger Eva Sundberg, förväntansfull inför premiären.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons