Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rottneby kan få ny ägare

Annons

Styrman köpte Rottneby herrgård 1998. Och gården har stått och förfallit sedan dess. Mikael Styrman, som bor i Övertorneå, har nationellt omtalad efter att han under vintern släckt gatubelysningen i Övertorneå.

Samtidigt har Skatteverket, kronofogden och åklagarväsendet blivit allt mer intresserade av Styrman och hans bolag.

Efter att ett av hans företag gick i konkurs, fick Styrman en skatteskuld på 10,4 miljoner kronor. För att ha möjlighet att kräva in pengarna har kronofogden gjort en utmätning på Rottneby herrgård. Under hösten har han åtalats vid Haparanda tingsrätt misstänkt för grovt skattebrott, och bokföringsbrott, eftersom ett par av hans bolag inte har lämnat in årsredovisningar.

Den 6 och 7 februari ska rättegången hållas vid Haparanda tingsrätt. Utöver det har Energimyndigheten stämt Styrmans bolag, Ekfors kraft, för att staten ska kunna tvångsinlösa Styrmans anläggningar och trygga elförsörjningen för hushåll i Tornedalen.

Kronofogdemyndigheten i Falun kommer nu att låta värdera Rottneby herrgård och därefter ska fastigheten ut på exekutiv auktion om det inte kommer fram en annan lösning.

Kommunalrådet Dan Westerberg säger att kommunen följer detta noggrant. Han vill inte att "oönskade personer" tar över herrgården. I så fall kan kommunen komma att använda sig av förköpsrätten. Men han vill inte se kommunen som en långsiktig ägare, det är för stort åtagande att rusta upp den nedslitna byggnaden.

Delar av fastigheten är naturreservat och så kommer det att förbli. Falu kommun har ett åtagande om att ersätta fastighetsägaren för träden som ingår i reservatet.

- Den som köper fastigheten får acceptera att reservatet finns. I en normal situation hade en ersättning varit naturlig. Styrman har missat att svara. Vi kan inte betala ut till en fastighet som är utmätt, säger Dan Westerberg.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons