Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött & Vitt på samma villkor

Annons

Om EU och riksdagen kan hållas på avstånd kan Systembolaget fortsätta att suga intäkter så länge som möjligt ur en minskande inhemsk marknad och ett sönderfallande monopol.

Det tragiska är att den svenska politikens ideologiska och finansiella skygglappar leder till en alkoholpolitisk kollaps - när försäljningsmonopolet på vin, starköl och sprit till sist faller samman under sin egen tyngd slutar det med handfallna politiker, alla skyller på alla, och det blir alkoläsk på 7-Eleven, lådvodka på Statoil och skräpvin på Konsum och Ica. Detaljhandeln klarade inte mellanölet, vem tror att kartongvinerna kommer att skötas bättre?

Det är hög tid att ge svenska folket en vettig reglering av försäljningen av vin, öl och starksprit. En ordning som ger kvalitet och konkurrens, som ger glesbygden bättre urval än i dag, som håller alkoholdryckerna borta från Konsum och Ica. Som håller på de åldersgränser och försäljningstider vi bestämmer med politiska medel.

Är det svårt? Nej, naturligtvis inte. Det är bara att tillåta privata konkurrenter till

Systembolaget, på samma villkor som vårt gamla "system".

Låt vinbutiker och specialhandlare växa fram, utan att slopa Systembolaget. Men kontrollera etableringen med statliga licenser, kräv god vandel av den som innehar och förestår en butik, och förbjud sammanblandning med försäljning av mat, bensin och leksaker.

Systembolaget behöver konkurrens. Monopolbolag blir förstenade och ineffektiva. Priserna provas inte på en öppen marknad och det finns inget krav på kostnadseffektivitet. Naturliga incitament försvinner. Ingen kan få mig att tro på att det är en slump att Systembolaget har utsatts för en av de värre korruptionshärvorna i Sverige på senare år.

För två år sedan skrev jag till regeringen och begärde att få öppna en vinbutik i Falun. Jag hade inga synpunkter på skatten på vin, på åldersgränser eller på affärstider. För mig var det en självklarhet att jag får göra mina affärer inom ramen för de bestämmelser som gäller i Sverige. Men det är inte självklart för mig att staten har monopol för verksamheten, men jag får inte öppna en butik med alkoholpolitiskt lämpligare verksamhet, utan starksprit och starköl.

I dag ligger mitt överklagande hos Europeiska Kommissionen i Bryssel och mycket snart faller domen i ärendet om postorderförsäljningen. Få räknar med att den domen ska gå regeringens väg. Men för regeringen gäller fortsatta skygglappar för fortsatta monopolintäkter.

Det krävs en ny och genomtänkt politik för försäljning av alkoholdrycker i Sverige. I dag lämnar jag till regeringen en ny ansökan, om att mitt företag Rött & Vitt ska få öppna specialiserade vinbutiker i tolv svenska städer.

Ta bort skygglapparna! Avskaffa monopolet med förnuft!

ELSE SANDBERG ELSE SANDBERG, FÖDD I SKÅNE, BOR I LEKSAND OCH STOCKHOLM OCH ÄR CIVILEKONOM OCH ENTREPRENÖR. HON HAR TRE BARN, HAR BOTT I FEM LÄNDER OCH HON ÄR ÖVERTYGAD OM ATT VÄLSTÅND SKAPAS AV ARBETE, KU

Mer läsning

Annons