Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött ljus för dansk odling i Sverige

Annons

Ritt Bjerregaard, överborgmästare i Köpenhamn, vill att danska odlare ska få kolonilotter i Sverige, eftersom marken i hemlandet inte räcker till.

Men skånska politiker gillar inte Bjerregaards förslag.

Kommunerna på den svenska sidan öppnar inte famnen för de danska koloniodlarna. I Vellinge och Lund tror man inte på Ritt Bjerregaards idé. Göran Holm förklarar varför han inte vill att Vellinge ska upplåta mark till danska odlare.

Han ser att expansionen och tillväxten är stark i Danmark och Sverige är på väg att bli ett "inhägnat område". Danskarna arbetar, bor och skattar i sitt hemland och kommer över till Skåne på sin fritid.

Mats Helmfrid (m), kommunalråd i Lund, är även han skeptisk till idén.

Lund utvecklas starkt och kommunen behöver mark till universitetet, näringslivet och till bostäder. I princip skulle man kunna tänka sig kolonilotter i mindre attraktiva områden. Problemet är att när man väl har byggt en koloniträdgård på "reservmark" så är det nästan omöjligt för kommunen att ta tillbaka marken och använda den till annat.

Danska Kolonihaveforbundet välkomnar däremot Ritt Bjerregaards idé. 6 000 lotter skulle behövas för att tömma kölistorna bara i Köpenhamn.

Lennarth Andersson, i Koloniträdgårdsförbundets styrelse, är beredd att diskutera frågan med sina danska odlarvänner. Men han tror inte att det blir någon större framgång för danskarna. Kolonilotterna är subventionerade av kommunerna och att exempelvis Malmö skulle ställa upp för utländska medborgare är tveksamt. Kanske är det möjligt att någon kommun längre bort från Malmö säljer mark för odling, funderar han.

TT

Mer läsning

Annons