Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött ännu populärast

Annons


Mellan den 1 och 28 maj deltog 120000 unga mellan 15 och 21 år i en omröstning på ungtval.se. Ungt val är ett samarbete mellan Aftonbladet och ungdomssajten Lunarstorm. Ungdomarna svarade bland annat på vilket parti de vill rösta på och vilken som är den viktigaste politiska frågan.

I Dalarna deltog 4189 ungdomar i valet.

Vilken är den viktigaste valfrågan?

Resultatet visar att moderaterna är populärast i åtta av länets 15 kommuner.

-Det är jätteroligt att vi går framåt här i Dalarna. Jag tror att det beror på att vi står för ett tydligt politiskt alternativ som tar arbetslösheten, skolan och omsorgen på allvar, säger Carl-Oskar Bohlin, distriktsordförande för moderata ungdomsförbundet i Dalarna.

Kontroversiella och omskrivna Sverigedemokraterna går starkt framåt och är tredje populäraste parti bland ungdomarna i åtta kommuner. Anders Kampl, Sverigedemokraternas kommunkandidat till Borlänge och till landstinget, är glad åt det ökade stödet.

- De första som märker problemen med mångkulturen är våra ungdomar som lever i den. Vi är det enda invandrarkritiska partiet i Sverige så vi måste ta problemen på allvar, förklarar han.

Även om m och sd gått framåt i länet var det ändå socialdemokraterna som kammade hem vinsten i Ungt val 2006, om än med mycket knapp marginal.

-Jag är glad att det gick så bra för socialdemokraterna i Dalarna. Men det var ganska jämnt lopp på ungdomssidan så vi får väl kämpa på, säger Sofia Knöös, SSU:s ordförande i Dalarna.

Både Knöös och Bohlin är dock oroade över Sverigedemokraternas framgångar.

- Det är ganska skrämmande. Men jag tror att det beror på två saker, säger Bohlin och pekar på integrationspolitiken och den höga ungdomsarbetslösheten.

-Vi måste ta det här på allvar. Vi har tydligen inte gjort ett tillräckligt bra jobb, utan måste ut ännu mer i skolorna och informera och visa vad deras politik skulle innebära, konstaterar Knöös.

I går konstaterade Expressen dessutom att Sverigedemokraterna har spridit propaganda via Lunarstorm, och kan ha bluffat till sig högre siffror i nätvalet.

Något som gör både Knöös och Bohlin fundersamma.

-Men jag tycker ändå inte att man ska avfärda nätröstningen. Även om de har gjort propaganda så har de ju lyckats locka ungdomar att rösta. Då kan de göra det i det riktiga valet också, säger Bohlin.

Sverigedemokraternas Anders Kampl viftar irriterat bort påståendet om fusk.

-Det där är nonsens, och sånt som vi har hört förut. Vi är så vana vid att någon kommer med påhopp så fort det går bra för oss.

KÄLLA: UNGT VAL - ETT SAMARBETE MELLAN AFTONBLADET OCH LUNARSTORM 2006. LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons