Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötslam ska få gruva att grönska

Annons

Gonäsverket producerar årligen 30 00 ton rötslam och Gårlångens reningsverk 2 000 ton rötslam.

- I dag använder vi rötslammet vid tillverkning av anläggningsjord vid Björnhyttan. Vi vet att Boliden har använt rötslam i Garpenberg. Där fungerade det, säger Brolin.

Boliden vill täcka ett 1,2 hektar stort markområde vid gamla gruvan och en del av det miljösanerade sandmagasinet som börjat att erodera. Lagret som ska läggas på blir 15 centimeter tjockt.

Michael Sandberg, miljösamordnare vid Boliden säger att erfarenheten av den saneringen som var hela 9 hektar stor bara är positiv.

- Vi gör detta för att det vid de här platserna inte vill börja växa.

- Visst blir det lite lukt initialt när man sprider rötslammet och harvar ned det. Sedan sår man in gräsfrön och det börjar växa bra. Vi har valt rötslam eftersom det luktar mindre än homogeniserat slam.

Michael Sandberg bedömer att slamspridningen kan komma att ske efter semestrarna men har för dagen inga närmare uppgifter om detta.

Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson ser inga problem med slamspridningen och han bedömer att kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnden inte kommer att ha några större invändningar.

- Den största delen av det område där Boliden vill lägga ut slam finns inne på det inhägnade gruvområdet och bostadsbebyggelse ligger långt från denna plats. Det rör sig om en en mindre del inne på gruvområdet där växtligheten inte vill ta sig, säger Göran Eriksson.

- Jag tycker att det här är helt i sin ordning. Det gäller att få igång växtlighet där det inte vill ta sig vid gruvan och på sandmagasinet, säger Eriksson som dock inte tror att åtgärden får någon inverkan på det metalläckage som sker från Saxbergsgruvan till Kolbäcksåns vattensystem.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons