Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotharrys lockade många till bolagsstämma i Rättviksparken

Annons

Leksand-Rättvik energi AB:s bolagsstämma i Rättviksparken på lördagseftermiddagen samlade mycket folk. Mycket tack vare underhållarna i Rotharrys.

En fråga som engagerade var den om hur elcertifikatet kommer att slå mot konsumenten och industrin.

- Det handlar om den nya energiomställningen och satsningen på miljöanpassad el. Bidraget från staten försvinner och den största kostnaden läggs på konsumenterna. Bland annat handlar det om att få en stark och konkurrenskraftig industri, säger Gösta Söderkvist, ny vd sedan ett år på Leksand-Rättvik energi, och fortsätter:

- Denna nya skatt på 28,4 öre, som mer än fördubblats sedan avregleringen 1996, blir för en villa som gör av med 20 000 kilowattimmar detta första år mellan 400 och 500 kronor utöver de övriga kostnaderna. För en lägenhet rör det sig om 50 kronor. Till år 2010 kommer detta att ha fördubblats. Så det är skatterna som ökar mest. Medan vi försöker hålla kostnaderna nere.

Nytt är också fjärravläsning av elmätarna. Sedan i höstas pågår ett pilotprojekt i Siljansnäs i Leksands kommun som avslutas nu i sommar.

- Nu får kunden en preliminär avläsning. Med det nya kommer kunden att exakt se förbrukningen. Detta genomförs fram till år 2009. För Leksand-Rättvik energi innebär det investeringar på 25 till 35 miljoner kronor. För hela landet 6 till 10 miljarder kronor, säger Gösta Söderkvist.

En av bolagets trotjänare avtackades efter 25 år. Leif Jonsson fick ett värdebevis på 7 000 kronor.

Leksand-Rättvik energi gjorde en vinst förra året på 12,6 miljoner kronor.

- Personalen är positiv, vi är starka inför framtiden och bolagets ekonomi är sund. De enda orosmolnen är hur vi ska kunna vara kvar på orten och att rekrytera ny personal. Det är många fyrtiotalister i företaget. Mer av samverkan i framtiden. Hitta nya lösningar på elproduktionen och att stå emot större elintressenter, säger Gösta Söderkvist.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons