Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster som hörs

Annons

Byn som vägrade dö. Drevdagen i nordligaste Dalarna förlorade sin skola, men drev den vidare. Till i år kunde innevånarna åter rösta i den egna hembyn. Den en gång nedläggningshotade skolan öppnade åter för röstning.

- Det var länge sedan man kunde rösta här, konstaterar Marit Mosshäll, medan hon plockar bland de valsedlar som det finns att välja bland.

I Drevdagen var valet avklarat när skolan öppnade som vallokal klockan åtta på valdagens morgon. Redan innan hade skolbarnen gått till val och då var det det egna Drevdagspartiet som vann valet. Det partiet fanns endast i skolans verksamhet och inte med bland de valsedlar som de röstberättigade hade att välja mellan i skolans lilla kök.

- Det här är en service som vi infört till årets val, förklarar Jan Spånberg och Christine Lundberg som tog emot de röstandes valsedlar i tre av Idres byar.

- Vi inleder här i Drevdagen och fortsätter sedan till Flötningen och avslutar i eftermiddag i Storsätern. Sedan tas rösterna ner till Idre för räkning.

Det innebär att själva röstandet fungerar i princip som poströstning. De röstande hade fram till kvällen på sig att fundera över det val man gjort. Alternativet var att åka ner till Idre och ändra sin röst före klockan åtta på kvällen.

När vallokalen i skolan öppnades klockan åtta på morgonen i Drevdagen var Ann Halvarsson Lundgren först på plats.

- Nu ska jag hem och lägga mig, säger nattarbetare Ann.

Direkt efter Ann fylldes snabbt köket med folk och i skolköket hade få bråttom.

Kön var stundtals lång till den gröna skärmen och när klockan närmade sig tio, då lokalen skulle stängas var det fortfarande kö.

- Ni bakom mig får nog inrikta er på att åka ner till Idre. Nu ska här funderas, konstaterade Jarle Mosshäll medan han klev in bakom skynket.

Jan och Christine väntade dock tålmodigt på de sista röstande innan de kunde summera ihop 37 röster.

Med tanke på älgjakt och att flera antagligen valt att poströsta får det betraktas som ett bra resultat.

- Hur många röstberättigade som finns här vet jag inte, men reningsverket är beräknat för 200 personer, konstaterade Jan Spånberg, som varit med om att se till att Drevdagen nyligen fått ett nytt reningsverk.

Sverker Björk hade lite bättre kontroll på innevånarna.

- Här bor 91 personer och 75 hundar, skrattade Sverker, hur många röstberättigade det finns var det dock ingen som visste.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons