Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta rätt i (öl)valet

Annons

Den svenska alkoholskattelagstiftningen gör att höstens val också är ett hot mot jobben hos Spendrups i Grängesberg.

Att det inte är ett tomt hot mot 230 grängesjobb tycker fackordföranden Ivan Eriksson visas av bryggerikonkurserna inom Livs avdelning 10 i Dalarna, Gävleborg och Hälsingland där Gävle bryggeri, Avesta, Munkboägda Zeunerts och nyligen också Munkbo gått i konkurs.

- Ölskattenivån är ett stort hot mot bryggerijobben. Vi konkurrerar inte på lika villkor. Ölskatten måste ned till dansk nivå.

- I debatten heter det att man får skador av alkohol. Om vi får producera inhemskt öl så har vi bättre kontroll och får skatteinkomster.

- På svart öl och privatimporten finns inga försäljningstider och inga intäkter. Den illegala införseln har lett till att det byggts upp smuggelorganisationer och det är på sikt ännu allvarligare för folkhälsan.

- Miljöpartisterna är de mest rabiata när det gäller ölskatten och de har lierat sig med borgarna i en del arbetsrättsliga frågor, säger Ivan Eriksson.

- Vi inom Livs har aldrig varit kollektivanslutna till socialdemokraterna. Jag vet att många av mina medlemmar röstar borgerligt men jag hoppas att livsmedelsarbetarna röstar på vänsterblocket i höstens val, säger Eriksson.

Själv är han socialdemokrat fast besviken på att många av hans företrädare i riksdagen tycker annorlunda:

- Vi måste övertyga s-kandidaterna om folkhälsoargumentet nu när man snart får ta med sig 110 liter öl från annat land.

- Var vänsterpartiet står i ölskattefrågan har jag ingen aning om. Hans Andersson har lyst med sin frånvaro när vi ville träffa honom.

- Visst kan man personvalsrösta men jag tror att det viktigaste i valet är att se till helheten. Då borde det bli en röst på vänsterblocket och inte på moderaterna.

Ivan Eriksson tycker att Rolf Gunnarsson och hans moderater satt tryggheten på spel i höstens val:

- Moderaterna vill genomföra dramatiska försämringar för de anställda och mittenpartierna följer med åt höger, säger Ivan Eriksson.

Han hävdar att moderaterna vill slå sönder kollektivavtalen:

- Kollektivavtalet är det viktigaste vi har. Som enskilda har vi ingen ställning gentemot arbetsgivarna.

- Vi är inte jämbördiga parter utan måste ha avtal, regler om arbetstid och övertid. Kollektivavtal tycker jag är mycket bättre än att försvara sig med advokater och poliser och så ger det en bra moral, säger Eriksson som bland Livs 2 400 medlemmar i avdelning 10 låter en lista cirkulera med 10 moderata slag mot arbetarna:

- Moderaterna vill att arbetsskadeföräkringen ska privatiseras och att varje arbetsgivare ska teckna sin egen. Det första en företagare på obestånd drar in på är premier och annat. Men vårt nuvarande system säger att försäkringen gäller alla oavsett om man är med i facket eller inte, arbetar på ett solitt företag eller i ett som hamnat på obestånd, säger Eriksson.

Eriksson vill att samtliga riksdagskandidater redovisar var de står i ölskattefrågan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons