Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta, om du vill vara med och påverka

Annons

Inför valet till EU-parlamentet möter jag två vanliga invändningar mot att rösta på vänsterpartiet.

Den ena kommer från de många väljare som i grunden är emot EU och därför inte röstar i valet. Den kan sammanfattas som "eftersom jag är emot EU så röstar jag inte i valet till EU-parlamentet. På så vis visar jag mitt missnöje".

Den andra invändningen kommer från motsatt håll, från mer EU-positiva väljare. Den kan sammanfattas som "eftersom ni i grunden är emot EU så är det meningslöst att rösta på er, för ni kan/vill inte påverka EU".

Vad skulle ske om alla i bojkottlinjen lyckades och bara EU-anhängare valdes från Sverige? Skulle EUs makt över oss minska?

Nej, självklart inte.

De som vinner på bojkotten är högern och EU-entusiasterna. De blir då valda och får större makt, och de kommer att använda den makten för att bedriva mer av precis den politik som de som bojkottar valet inte vill ha.

Samtidigt kommer EU-kritiken att för-svagas. Den försvagas i EU-parlamentet, den försvagas i den svenska EU-debatten eftersom alla kritiska EU-parlamentariker är borta.

Valresultatet kommer att tolkas som att svenskarna nu har accepterat EU och det kommer att göra det svårare att få en folkomröstning om EUs nya konstitution. Det är vad som uppnås med en bojkott.

De EU-kritiska ledamöterna i parlamentet är snarast mer aktiva när det gäller att konkret påverka EUs regler än vad EU-anhängarna är.

Många ledamöter från ja-partierna accepterar okritiskt nya EU-regler och att EU får mer makt på olika områden.

Allt för många ledamöter ser som sin uppgift att försvara EU och EUs politik. Det är istället viktigt att ha ledamöter som vågar säga ifrån, som inte känner för stort behov av att anpassa sig.

Så om man verkligen vill påverka och förändra EU så finns det all anledning att rösta in en EU-kritiker i valet i juni.

Jonas Sjöstedt

EU-parlamentariker (v)

Mer läsning

Annons