Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta inte på Mauderaterna!

Annons

Kampen för en dräglig situation på arbetsmarknaden och på arbetsplatsen synes vara en kamp som aldrig tar slut.

För tio år sedan stod fackliga kamrater upp för sina rättigheter och krävde kollektivavtal. De stod upp mot ett multinationellt företag som etablerat sig i Sverige och skulle göra affärer "the american way". Men de kamrater som engagerat sig fackligt då stod på sig.

Bakom de tappra kämparna på företaget slöt även andra fackförbund upp med sympatiåtgärder. Företaget ifråga, Toys R Us, föll slutligen till föga och tecknade kollektivavtal med Handels, den kamp som våra fackliga kamrater så tappert utkämpat betalade sig till sist.

År 2005 är kampen för svenska kollektivavtal och rättigheter på arbetsmarknaden ännu högaktuell.

Skillnaden mot för tio år sedan, förutom att EU riskerar att försvaga fackförbundens ställning på arbetsmarknaden, är att svenska politiker vill försämra fackens möjligheter att använda sympatiåtgärder.

Detta är inget nytt vad gäller moderaterna, men nu har även centern (mauderaterna) sällat sig till de som kraftigt vill inskränka fackens handlingsmöjligheter.

Centern, även det sprunget ur en folkrörelse, tycks helt ha glömt sina rötter och säljer gladeligen sin själ för att högerpakten ska gå segrande ur valrörelsen 2006.

Om Du vill värna svenska kollektivavtal och anställningsvillkor på arbetsmarknaden även fortsättningsvis så är det enda rätta att lägga din röst på socialdemokraterna.

VIKTOR ZACKRISSON, SSU DALARNA MEDLEM I HANDELS, FACKLIG LEDARE

Mer läsning

Annons