Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roslagssonen Sivert trivs i Svärdsjö

Annons

Sivert Persson började i mycket unga år i livsmedelsbranschen. Direkt efter skolan flyttade han från Berga gård, där han växte upp, till Viggbyholm och började som springpojke. Innan Sivert så småningom kom till Dalarna arbetade han i ett av Stockholms första snabbköp och han träffade sin blivande hustru Siv, som var i samma bransch.

Tillsammans har de sett hur branschen förändrats och utvecklats genom åren.

Siv och Sivert har varit ett "handlarpar" sedan början på 1950-talet. De gifte sig 1952 och köpte sin första affär på Värmdö 1958.

Siv har skött det kamerala och personalfrågor medan Sivert stått för den övriga ruljansen.

1962 flyttade familjen till Borlänge där Centrumhallen i Domnarvet blev den första butiken. 1972 öppnade Sivert ICA-Träffen i Tjärna ängar och 1981 ICA i Skräddarbacken. Några år drev han bägge butikerna parallellt men sålde dessa och flyttade till Svärdsjö 1983.

Under sina mest aktiva år på 1960-1980-talen var Sivert ordförande för marknadsrådet för ICA-handlarna i Dalarna, samtidigt var han ordförande i Dalarnas livsmedelshandlares förbund. Han var också i femton år ledamot i styrelsen för Sveriges livsmedelshandlares förbund.

I Svärdsjö blev han raskt ICA-handlar´n med Svärdsjöborna och snart också en engagerad och aktiv man för bygden.

1988 startades Svärdsjö intresseförening på initiativ av bl a Sivert. Han satt i styrelsen de första fyra åren. Idag är han engagerad medlem och gläder sig åt att Svärdsjö som relativt liten plats ändå har ett så stort utbud av affärer och bjuder ett rikt liv till sina invånare.

Han har arbetat aktivt för att rädda akutbilarna, slagit vakt om polisstationens fortlevnad och arbetar idag via landsbygdsgruppen i Falu kommun för att ta till vara viktiga frågor för bygden.

Som gammal idrottsman skulle han gärna se mer satsningar utanför centrala Falun samtidigt som han inser att Lugnet måste få sitt.

Idrottsintresserad och aktiv har Sivert alltid varit. Sivert var sprinter, 800 m och 1500 m, i unga dagar och han har åkt fem Vasalopp. Under Borlängeåren var han ledamot i styrelsen för Borlänge HK, handbollsklubb, som hade stora framgångar. Både dam-och herrlaget gick upp i högsta serien och damlaget vann ett par SM.

I dag ägnar Sivert sig åt lite lugnare sporter - han tränar boule ett par gånger i veckan. Hjärngymnastik får han genom att ofta och gärna spela bridge.

Sivert hinner numera också med att fiska. På senare år har han funnit sitt eget ställe nära Trondheim där han får öring och röding på kroken.

Han är reseledare i SPF. Nyligen guidade han gänget på en tur i norra Uppland.

Han är också aktiv inom Lions i Svärdsjö.

Nya uppgifter lockar Sivert . Sedan ett par år sitter han i kyrkorådet och kyrkofullmäktige i Svärdsjö församling.

- Det känns lite´ tungrott ibland, säger Sivert. Han grunnar mycket på hur man ska locka fler att komma till kyrkan och försöker hitta nya grepp för att nå det målet.

Födelsedagen firar Sivert hemma i vackra Svärdsjö.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons