Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosenröd dröm blir sann

Annons

När hon öppnar sin första utställning på lördag så är det en dröm som går i uppfyllelse.

En del som Anna-Greta Bengtsson skapat genom åren har hamnat i mja-högen, men ett 20-tal motiv har hon godkänt och ramat in.

Anna-Greta bor i Yttertänger, norr om korsvägen i Enviken, i det röda hus där hon är uppvuxen. Snöflingorna singlar ner över trädgården, men Anna-Greta målar av rosor ur en bok. Det blir röda utropstecken på det vita akvarellpapperet.

- Jag målar mest på vintern, det blir mest tid då, säger Anna-Greta och berättar om kamratgänget som träffas varannan vecka i Wasastugan i Svärdsjö. De är några som har gått kurs för Tore Östberg och fortsätter tillsammans.

Det har blivit många kurser genom åren - oljemålning, ådring, marmorering, kurbitsmålning, med mera. Anna-Greta, som hunnit fylla 43, utbildade sig till byggnadsmålare efter nian, men hon fick tennisarmbåge av att måla med stor pensel på väggar. Hon fick byta till mindre don och finare rörelser. Till vardags arbetar hon inom hemtjänsten, i Danholn och Sundborn.

Det var när hon gick en bemötandekurs för folk inom äldreomsorgen som hon själv fick ett positivt bemötande. Kursen leddes av diakonen Freddy Richter och när Anna-Greta Bengtsson berättade om sin framtidsdröm så nappade Freddy. På lördag öppnar hennes utställning.

Anna-Greta håller ständigt ögonen öppna. Hon har hittat motiv på väg till jobbet, på svampplockartur eller på promenad med hundarna. Många tavlor hämtar motiv från Hälsingland där hon gått sommarkurser för Bror Erik och Jan Annerborn. Hon föredrar naturmotiv och djur, i samlingen finns också gamla fäbodar och fabriker.

Ibland målar hon ute, ibland fastnar hon för någon bild i en broschyr.

- Det är så otroligt rogivande och roligt, Jag glömmer tid och rum och törs inte börja med något om jag ska i väg till jobbet, säger hon.

Mja-högen då? Jo, den finns i ett par mappar där Anna-Greta sparat sina mindre lyckade bilder.

- Jag har dem kvar, man lär sig alltid något genom att titta på dem, säger hon.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons