Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosa häst ska pryda torg under melodifestivalen

Annons

Det finns även en mindre variant av den rosa hästen och när den delades ut i slutet av november till deltagarna i festivalen rönte den stor framgång.

- Tanken var att bara de artister som tävlar i Leksand skulle få varsin häst, men Carola ville också ha en och likaså Bert Karlsson, säger Erik Hasselberg, marknadsansvarig på Leksands kommun.

Melodifestivalhästens design är framtagen i samarbete med Grannas trä i Nusnäs och Riesbecks reklam i Rättvik men det var Erik Hasselberg som kom med idén.

-Dalahästen är något som folk associerar med Leksand och rosa är melodifestivalens färg, det blir ett bra bildspråk, säger han.

Motorsågsskulptör Torbjörn Lindgren arbetar nu med att såga fram den gigantiska hästen ur stora, hoplimmade furustockar.

- Det är mest oroligt de första dagarna, man har bara en chans att lyckas, säger han.

Melodifestivalhästen är en av de största skulpturerna som konstnären tillverkat.

- Det är roligt när en sådan här sak händer i Leksand och för mig är det en möjlighet att vara med och synas, säger Torbjörn Lindgren.

Livet för den rosa pållen efter galans slut är ännu oklart. Erik Hasselberg berättar att rätten till melodifestivalens logga försvinner 90 dagar efter att tävlingen ägt rum. Därefter kommer den rosa färgen förmodligen att målas över och melodifestivalhästen kommer att bli en traditionell dalahäst.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons