Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ros och ris för konsthögskolor

Annons

De flesta konstnärliga utbildningar i Sverige håller hög kvalitet, med vissa undantag. Det visar Högskoleverkets granskning.

I granskningen pekar verket dock på ett antal brister. När de gäller utbildningarna för fri konst efterlyses en bättre förberedelse för yrkeslivet.

När det gäller musikutbildningarna pekar verket på den skeva könsfördelningen bland lärarna, de flesta är män och av 43 professorer är bara tre kvinnor.

Utbildning inom teater, opera, dans och film är de allra dyraste inom högskolan och har antal flest sökande per plats. Utbildningarna får dock genomgående gott betyg _ enligt Högskoleverket har de en tydlig konstnärlig grund och håller hög kvalitet.

Verket ifrågasätter ändå examensrätten för musikproducentprogrammet i Linköping och utbildningar i bland annat manus- och konceptutveckling för film samt 3D-grafik och animation på Gotland. Utbildningarna har startats utan uttalad konstnärlig vision och verkar främst verka inriktade på att locka studenter till områden som ligger i tiden, enligt verket.

TT

Mer läsning

Annons