Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelsehindrade vill ha bättre möjligheter att styrketräna

Annons

Gymens träningslokaler är för trånga för människor i rullstol.

- Ge oss möjligheter att som andra träna på kvällstid och i lokaler med träningsredskap anpassade för rörelsehindrade/ rullstolsburna, säger Gun Hansson, rullstolsburen arbetsterapeut, som önskar samarbete mellan landsting och kommun.

- Varje dag informeras vi i olika media om vikten av träning. Bra för vikt, matsmältning och blodtryck. Motion och rörelse hindrar benskörhet, cirkulationsrubbningar och mer till. Det finns ett otal lokaler med massor av aktiviteter för styrketräning. Men tyvärr, många rörelsehindrade når dem inte med rullstol. Vi behöver delvis andra träningsredskap, bencykel och dragapparat där du kan sitta kvar i din rullstol, flyttbar armcykel, brits för att ta sig upp från golvet och barr för att gåträna.

Gun Hansson, även arbetsledare inom Frösunda assistans, som fortbildar och anställer assistenter till funktionshindrade, ser flera hinder till styrketräning för många rörelsehindrade.

Hansson har skickat en skrivelse till kommunen och landstingets handikappkonsulenter.

- Sjukgymnastiken och Ger rehab har utrustning som passar, men inte på kvällstid, påpekar hon.

Gun Hansson hoppas att landsting och kommun är lyhörda för rörelsehindrades möjlighet att styrketräna på annat än dagtid. Gärna utökad träning i grupp, sittande balansträning, matträning och annat som stärker.

- Att ge rörelsehindrade tillgång till träning sparar samhällsmedel, både vad det gäller sjukvård och sjukskrivningar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons