Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelse under jord

Annons

På måndag är det premiär. Dans-elever som går sista året på Haraldsbogymnasiet uppträder tillsammans med elever från brittiska Wakefield College.

Det började med att rektorn Ariana Mellqvist stod vid Stora Stöten tillsammans med en engelsk rektor på besök. De njöt av utsikten och funderade över vad dansare skulle kunna göra av den gruvliga historien.

En hel del visade det sig med tiden. De sökte och fick EU-pengar för att kunna besöka varandra och under två intensiva månader har elever och lärare på de båda skolorna arbetat fram koreografin till två föreställningar.

- Vi har forskat och forskat, pustar en elev som skymtar förbi i halvdunklet.

Den samlade kunskapen blev dansnummer.

För att få riktig miljö måste de gå under jord, det bestämde dansarna tidigt. Det stora rummet Allmänna freden blir scen nästa vecka. Här är kallt och vått, men svårigheter är till för att övervinnas. Någon halkar till i dansen, det gäller att torka av golvet hela tiden.

Smidiga dansare mot skrovliga bergväggar, det blir en kontrast som blommor mot sandpapper. Eleverna som går tredje året på bildprogrammet har en stor del i föreställningen. De har formgett, färgat och sytt vackra dräkter och dekorer. Allt har lånat färg av berg, rödmylla och jord.

I Wakefield finns också en gruva där man bröt kol fram till 80-talet. De engelska eleverna hade huvudansvaret för föreställningen på hemmaplan. Här i Falun har Haraldsboeleverna huvudansvaret, de engelska dansarna har ett eget nummer och alla dansar ett gemensamt.

I Wakefield är den gruvliga historien bittert modern och handlar mycket om olyckor, strejker och arbetslöshet.

- Min pappa och min farfar dog i gruvan. Föreställningen kändes som meningsfull, till minnet av dem, säger eleven Zoemichelle Holt.

- Vi bryr oss inte lika mycket om vår gruva som ni verkar göra här, den är så vardaglig. Men det är intressant att lära av varandras historier, säger Chérie Lunn.

I England handlade dansen mycket om politik. I Falun blir den poetisk.

Den handlar om den äldre historien, om gruvdrängen som dog, om mytiska väsen som gruvfrun, om kvinnornas liv och om raset på midsommardagen 1687. Då skälver berget i pols ketakt.

Mer läsning

Annons