Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörbäcksnäs skola jubilerar

Annons

För femtio år sedan fick Rörbäcksnäs en ny skola. Häromkvällen firade hela Rörbäcksnäs skolans femtioårsjubileum. Det blev en lyckad tillställning där mer än hälften av byns invånare kom för att vara med på det öppet hus man hade ordnat.

Bland dem som besökte skolan fanns bland annat Johnny Skogmo, en elev som fanns där när skolan var ny, läraren under trettiofem år Bernt Hellberg och en annan elev, Holmfrid Olsson, som blev OS-bronsmedaljör i skidskytte i Grenoble, Frankrike, 1968.

Det går i dag 19 elever i Rörbäcksnäs skola, och räknar man också in förskolan finns det 28 barn.

- Vi har haft ett ganska konstant barnantal de senaste åren, men det som är glädjande är att många med barn har flyttat hit till Rörbäcksnäs, säger en av lärarna, Eva-Lena Landmark.

De övriga som arbetar vid skolan och förskolan är Kicki Lindros och Agneta Lindberg.

- Det är viktigt att en skola som den här får leva vidare. Det är något av en livsnerv för hela byn, och att skolan är viktig får man ett belägg för då så många kommit hit den här dagen, säger Kicki Lindros, som har sina rötter i Rörbäcksnäs, men som bott i Stockholm. Hon trivs nu alldeles utmärkt i den lilla byn ett stenkast från svensk-norska gränsen.

Den förste läraren i den nya skolan som togs i bruk 1954 var Ingrid Moberg, men hon hade inte möjlighet att närvara. Lärare då skolan togs i bruk var också Rut Gustafsson, men på plats fanns i alla fall förre läraren Bernt Hellberg, som arbetat i cirka 35 år på skolan. Han började redan 1962.

Något av en "järngubbe" i den nya skolan som togs i bruk 1954 har varit läraren Bernt Hellberg. Det mesta har kretsat kring honom och det var också han som drog i gång skoltidningen Hartass i början av 1960-talet, en skoltidning som han fortfarande är med och håller i trots att han gick i pension för flera år sedan.

- Bernt kommer ofta och hälsar på oss i skolan och det är uppskattat av både oss lärare och elever, säger Eva-Lena Landmark som arbetar som lärare i Rörbäcksnäs skola.

Under den här kvällen fick de som besökte skolan stifta bekantskap med elever och lärare, och man hade också möjlighet att titta på skolfoton från gångna tider. Det bjöds på saft, kaffe och tårta och där hade man möjlighet att ventilera gamla skolminnen med gamla skolkamrater.

Av den här kvällen att döma är det lätt att förstå vilken samlingsplats som är den viktigaste i den lilla byn Rörbäcksnäs. Det är utan tvekan skolan.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons