Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör sig de unga för lite?

Annons

I går var vädret som gjort för inomhusövningar.

Men inte för 25 elever i mellanstadiet på Junibackens skola.

Vid lunchtid samlades de på Knutsbotjärnens tjocka snötäckta is och gav sig i samlad tropp i väg på sina skidor på det i förväg uppkörda spåret.

Runt hela tjärnen skulle de.

Inte ett varv, inte två varv - utan fem varv. Först när detta var avklarat var idrottsläraren Thomas Sundberg nöjd.

Det handlade om något som går under namnet Junibackenklassikern.

- Vi började i fjol och jag hoppas att det kan bli en tradition, berättar Sundberg.

Junibackenklassikern går egent-ligen inte ut på att köra så snabbt som möjligt och komma först i mål utan att helt enkelt bara delta och sätta musklerna i arbete.

Men det kan vara svårt att förmå en sportig kille i 10-12 årsåldern att hålla igen. Det märktes också den här förmiddagen där ett par killar hade ryckt loss redan efter ett halvt varv och körde så att svetten sprutade i kapp med snön kring stavarna.

Andra tog det lugnare, exempelvis 12-åringarna Minette Larsson och Linn Berg som njöt i fulla drag av drycken som serverades efter första varvet.

- I fjol hade vi både saft och blåbärssoppa. De har väl sett hur äldre skidåkare gör så det var blåbärssoppan det var åtgång på och därför har vi i år bara den drycken, uppger Thomas Sundberg.

- Deltagandet är frivilligt. Det här ska ses som en friskvårdssatsning i syfte att få eleverna att röra på sig mera. Tyvärr är många barn stillasittande i dag, fortsätter han.

33 av eleverna på mellanstadiet deltar i klassikern. På grund av förkylningar och en del andra sjukdomar kom tyvärr bara 25 elever till start i skidloppet.

Men de får snart en ny chans. Junibackenklassikern består näm-ligen av mer än skidåkning, mycket mer.

- Vi börjar på hösten med löpning sju kilometer, fortsätter med skidåkningen, sedan följer 500 meters simning i Sporthallen och framåt maj avslutar vi med 30 kilometers cykling, upplyser Thomas Sundberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons