Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vårdcentralen"

Annons

Hotet mot den lokala vårdcentralen har, enligt vad tidningen erfar, förorsakat ett stort känslosvall på orten, bland seniorerna i synnerhet.

PRO-föreningen tog upp ärendet till behandling vid det senaste sammanträdet med styrelsen. Beslutet blev att skriva ett upprop till landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson.

"Vi vill på det skarpaste protestera mot detta. Här i Grängesberg har vi en mycket väl fungerande vårdcentral som på intet sätt skall ifrågasättas för eventuell nedläggning", skriver de arga PRO:arna.

- Här finns ett mycket stort antal pensionärer som ofta behöver besöka vårdcentralen. Om den läggs ned blir vi hänvisade till Ludvika och det blir inte så enkelt för oss om vi ska åka buss. Bor man på Väster innebär det att man måste byta buss tre gånger innan man kommer fram till lasarettet, säger Hellström som även vill påtala att en sådan nyordning även skulle drabba de äldre i form av betydligt ökade kostnader.

- Pensionärernas marginaler är redan nu många gånger ganska snäva, betonar hon.

Annat som oroar seniorerna inför en eventuell nedläggning är att vårdtagarna inte får någon garanti för att de får träffa en och samma läkare från ett vårdbesök till ett annat.

- Man får ta de läkare man får och bara detta oroar våra medlemmar i allra högsta grad.

Att Grängesberg som ort har blivit mindre efter det att gruvan lades ned accepteras inte som något argument för att samhället måste förlora närsjukvården.

- Här bor ju fortfarande upp mot 4 000 personer så Grängesberg är ju inte så litet trots att vi har minskat.

- Om vårdcentralen läggs ned innebär det att alla, inte bara vi pensionärer, kommer att drabbas. Från vår sida ställer vi naturligtvis upp för hela samhället.

Om Landstinget Dalarna prompt måste spara ska detta ske på ett sätt så det inte drabbar redan svaga och utsatta grupper menar pensionärerna som anser att det finns andra alternativ än en nedläggning.

- De behöver nog även se över administrationen. Jag tror säkert att den skulle gå att förenkla på ett sätt som sparar pengar. Det är inga smålöner som de höga herrarna och damerna har, slutar Hellström.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons