Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vår syster

Annons

I maj beslutade Norra Dalarnas sjukvårdsstyrelsen att godkänna ett besparingspaket på cirka fyra miljoner för Rättvik. Sparpaketet var en del av ett större sparbeting på totalt 40 miljoner för hela länets primärvård. I paketet ingår nedläggning av distriktssköterskemottagningen i Boda, en läkartjänst vid Rättviks vårdcentral och sjukgymnasten Göran Ekmans verksamhet i Rättvik.

Denna verklighet uppdagades för Rättviks kommuns politiska ledning - majoritetskoalitationen - i veckan. De protesterar mot beslutet.

- Vi är arga över att landstingets urusla ekonomi har gjort att vi hamnat i denna situation, säger Wennås.

- Och det är fel att landstinget kan ta centrala beslut som direkt påverkar det kommunala livet hårt. Vi i Rättvik jobbar hårt för att upprätthålla en god service i ytterorterna. Sedan arbetar landstinget direkt emot våra strävanden. Problemet är att landstinget har ett system som gör att de kan ta lokala beslut - utan någon som helst rimlig lokal förankring, säger han.

- Hur mycket ska vi tåla. Många i Boda är mycket ledsna nu, säger Maj Eriksson.

Formellt har landstingets centrala driftsstyrelse, med säte i Falun, ansvaret för besparingsbeslutet. FK har sökt närsjukvårdschef Karin Sticko Mjöberg och verksamhetschef Birgitta Göthman - som arbetat fram sparpaketet på uppdrag av driftsstyrelsen - utan framgång.

Norra Dalarnas sjukvårdsstyrelse, med säte i Mora, har inget budgetansvar. De har godkänt driftsstyrelsens sparplan. I styrelsen sitter Rättvikarna Ove Hansson, s och Rune Daniels.

- Beslutet var enigt. I praktiken blir det så att endast själva sköterskelokalen i Boda försvinner. Befolkningen kommer även fortsättningsvis betjänas av distriktssköterkan i Furudal, säger han.

Rune Daniels reserverade sig i frågan om sjukgymnasten Göran Ekmans verksamhet.

- Jag har inget minne av att vi diskuterat detta och hittar inget i mina papper. Jag är också emot en nedläggning av distriktssköterskemmottagningen. Som jag ser det är de lokala sjukvårdsstyrelserna "gisslan" åt driftsstyrelsen. Vi har ingen makt över pengarna och kan bara konstatera vad driftsstyrelsen beslutat. Dagens landstingsorganisation fungerar inte. Om det fortsätter att vara så här avgår jag ur styrelsen, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons