Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vår skidresa"

Annons

Eleverna i klass 9c2 har lyckats samla in flera sidor med protesterande elevers namnteckningar sedan det genom Falu Kuriren blev känt att den traditionella skidresan till Trysil inte blir av i år.

-Alla andra skolor fortsätter som vanligt, men vi får inte åka. Det är orättvist, säger Josefine Jedeberg som tycker att Trysilresan är bland det bästa som händer under skolåret.

Två gånger tidigare har hon och kompisarna valt Trysil på vintersportdagen, som varje år arrangeras en dag i februari.

-Det har varit ett jätte-populärt alternativ, tre fulla bussar har gått härifrån, säger Roxanne Wilje, som inte tycker att rättvise- argumentet håller.

-Tvärtom är det många som annars inte har råd att åka på en fjällresa som får chans nu eftersom priset för resa och liftkort blir mycket billigare än om man skulle åka upp själv. Förutom Trysilresan har det funnits massor med andra billigare eller helt kostnadsfria alternativ som många elever valt. Jag är övertygad om att ingen har behövt känna sig sämre eller utpekad för att de inte kunnat eller velat åka till Trysil.

Beslutet att dra in resan kom efter att föräldrar klagat till skolledningen under förra året. Ärendet var uppe i skolnämnden.

-Vi vet inte om det är en eller flera som klagat, helt klart är i alla fall att det finns många fler som tycker att eleverna ska få åka än det finns föräldrar som tycker att det är orättvist att alter-nativet finns med, säger Thérese Lundqvist som går i nian.

Att elevernas protester ska kunna förändra beslutet tror inte rektor Inger Nyberg-Gummesson, som fattat beslutet om att dra in resan till Trysil i år. Detta på grund av att det i bestämmelserna står att skolan i princip ska vara kostnadsfri, och att skolan ska vara lika för alla.

-Vi hade samma diskussion i våras kring skolbalen som vi ändrade till en vårfest. Många tyckte att det var jobbigt att vi bröt en tradition, men sedan visade det sig att vårfesten blev ett jättebra alternativ som inte kostade eleverna någonting.

-Idrottslärarna ska presentera ett nytt program för vinteridrottsdagen som jag tror kan få samma mot- tagande.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons