Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vår lantbrevbärare"

Annons

Pensionären Arne Wesström i Bergsgården vill för allt i världen inte förlora sin lantbrevbärare. Han strör idel lovord över Stefan Andersson och förbjuder posten att röra honom.

- Tänk bara i höstas när det var val. Då kunde jag stå här ute på gården och rösta, förklarar han.

In till stan behöver Arne nästan aldrig åka tack vare Stefan, som sköter allt som har med post, paket och pengar att göra.

Lantbrevbäraren Stefan Andersson servar dagligen 280 hushåll på sin fyratimmarstur över Sjulsarvet och runt Varpan. Här är han de boendes "allt i allo", och lika uppskattad både på företag och av privatpersoner.

- Jag behöver bara sätta ut min bricka på postlådan, så tutar Stefan glatt och tar personlig kontakt när han dyker upp, säger Eva Andrén-Krantz.

I dag har hon pengar att hämta. En annan dag kan det vara ett paket, räkningar som ska betalas eller brev som ska skickas iväg.

- Jag säljer till och med frimärken, som det ryktas vara problem att få tag på inne i stan, framhåller Stefan.

Dessutom kan han som lantbrevbärare numera sätta in och ta ut pengar på bankkonton i Nordea, Länsförsäkringar Bank och Föreningssparbanken. Det råder därför ingen tvekan om att hans kunder har det bättre ställt med postservicen än de boende inne i stan.

- Stefan är guld värd för företaget, då han varje dag kommer med paket och sköter alla andra postärenden åt oss utanför stan.

Det intygar Leif Boberg vid Bobergs Båt o. Motor i Österå. I över 10 år har Stefan servat företaget på sin dagliga tur och sparat massor av pengar. Utan honom skulle personalen tvingas köra i skytteltrafik mellan postens utlämningsställe i Falun och försäljningsstället i Österå.

Så runt Varpan är det tummen ner för postens planer på att privatisera verksamheten och lägga ut den på entreprenad. Lantbrevbäring är en samhällsservice vi har rätt att kräva av staten, anser de boende där.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons