Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte Strandvägen!

Annons

Undertecknad flyttade hem till Falun år 2000 efter 30 år på annan ort. Det första jag gjorde var att åka och njuta av den underbara utsikten över Runn efter Strandvägen på tallåsen mellan Slussen och Hälsinggårdsbryggorna. Eftersom jag är hjärtsjuk kan jag inte längre gå och cykla denna väg som jag gjorde i ungdomen för att bada i Roxnäs utan får nöja mig med att åka bil denna sträcka, vilket jag oftast gör varje vecka sommar som vinter.

Ja, ja jag vet att jag stör bebyggelsen i Slussen, men jag kör ytterst försiktigt och kan heller inte göra annorlunda med vägbulorna. Varför i herrans namn ska ett exploaterande företag få förstöra detta nöje för mig och kanske även för andra? För mig är det obegripligt att hemmahamnen för Slussbrudarna inte ska vara Slussen dit de flesta kan ta sig till till fots. Där har redan ombyggnader gjorts för detta företag. Om hamnen förläggs till Hälsinggården och Strandvägen stängs kommer trafiken att öka men naturligtvis ner till hamnen förbi skolan i stället för längs Runn. Strandvägen är unik med den lilla tallbevuxna åsen så nära en stad.

Det bästa vore naturligtvis att göra Falun till den vackra sjöstad den en gång var och lägga hamnen vid Tiskenparkeringen. Jag tror att igenslamningen av Tisken påskyndats av beslutet att stänga Slussen, vilket betyder att kommunen har ett stort ansvar i detta.

Gör inget förhastat som på 60- och 70-talen. Lägg era ansträngningar på vettiga saker som att rädda Tisken och göra en hamn där. Låt naturen vara ifred! En politiker som Lars Broman (mp) borde ägna sig åt miljöfrågor av denna dignitet.

BERNT JONSSON

Mer läsning

Annons