Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roos på plats i Djurås

Annons

Lars Roos har övat i tre månader inför de två konserterna som spelas i dag och i morgon i Lindberg-hallen i Djurås. På programmet står bland annat "En längtans vals" av Oscar Lindberg.

Lars Roos minns att han framfört den för många år sedan i Gagnefs kyrka.

- Då kändes det som om jag hade Lindbergs ögon på mig. Jag får se om det känns likadant i Lindberg-hallen, skämtar han.

Det är inte det enda som kommer att framföras.

- Det blir mycket skoj, örongodis och en del salongsstycken, fortsätter Lars Roos. Osökt kommer han in på en del av de mycket dåliga recensioner han fått under sina dagar i rampljuset.

- De förväntade sig något helt annat. Farsan var ju riksspelman och jag är uppfödd med musik på bröllops- och 50-årskalas. Jag har ju också en organistexamen, skrockar han glatt och antar att publiken som kommer till hans två fullsatta kvällar är mer insatta i repertoaren.

Lars Roos synproblem är medfödda och kan liknas vid problem med gula fläcken. Sedan förra året har synen försämrats. I takt med det har musikstycken fått strykas från programmet.

Synen räcker inte över hela flygelns bredd. Det är också svårt att lära in nytt då han inte längre ser att läsa noter. Att ackompanjera en sångare blir till exempel omöjligt.

På plats i Lindberg-hallen är också Ingemar Ihlis i egenskap av flygelstämmare. Han har tidigare stämt åt till exempel Robert Wells. Men det är få uppdrag han tar på sig då han vill ha tid till sitt eget musicerande.

- Jag är ganska säker när jag stämmer. Det har inte att göra med hur ofta man gör det utan det har med hörseln att göra, förklarar Ingemar Ihlis.

Roos och Ihlis turas om vid flygeln och samspråkar glatt om både det ena och det andra.

- Lars Roos kan spela vad som helst, han är ingen fackidiot på något vis, avslutar Ihlis.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons